Istumatyön haitat terveydelle – miten pitkä istuminen vaikuttaa kehoon?”

Etätyö ja siten myös istumatyö ovat yhä useammalle normaali tapa työskennellä. Istuminen voi kuitenkin aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, erityisesti jos liikkuminen jää vähäiseksi.

Istuminen yli kolme tuntia päivässä ilman venyttelyä tai jaloittelua voi lyhentää elämää kahdella vuodella. Keräsin muutaman faktan istumisen haitoista, jotta muistaisimme nousta tuolilta työpäivän lomassa.

Istumatyön yleisimmät terveysvaikutukset

1. Lihas- ja nivelvaivat

  • Pitkäaikainen istuminen aiheuttaa lihasten heikkenemistä, erityisesti pakaroissa ja reisissä, mikä voi lisätä rasitusta alaselässä.
  • Istuessa lonkat ovat jatkuvasti koukussa, mikä puolestaan liikkuvuuden heikentymisenä voi lisätä kipuja lonkissa ja alaselässä.
  • Jatkuva eteenpäin kumartuminen rasittaa selkärankaa, mikä heikentää ryhtiä ja sitä kautta voi johtaa niska-, hartia- ja selkäkipuihin.

2. Aineenvaihdunnan hidastuminen

  • Pitkä istuminen hidastaa aineenvaihduntaa, mikä voi johtaa painonnousuun, insuliiniherkkyyden heikkenemiseen ja kohonneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.
  • Alhainen energiankulutus lisää kehon rasvan kertymistä, erityisesti keskivartaloon.

3. Sydän- ja verisuoniongelmat

  • Pitkäaikainen istuminen on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen ja korkeampaan LDL-kolesterolin tasoon.
  • Lisää sydänsairauksien riskiä, sillä jatkuva liikkumattomuus heikentää verenkiertoa ja lisää veritulppien riskiä, erityisesti alaraajoissa.

4. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

  • Istuva elämäntapa heikentää kehon kykyä ylläpitää vahvoja luita ja niveliä, mikä voi lisätä osteoporoosin ja nivelrikon riskiä.

5. Mielenterveysvaikutukset

  • Pitkäaikainen istuminen voi laskea mielialaa ja lisätä stressiä, ahdistusta ja masennusta.
  • Vähäinen fyysinen aktiivisuus on myös yhteydessä heikentyneeseen kognitiiviseen suorituskykyyn ja aivotoimintaan.

Miten pitkä istuminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä

Verrataan esimerkiksi bushmanien tapaan levätä, voi huomata ihmiskehon taipumisen hyvin erilaiseen ja moninaiseen asentoon. Kehoa ei ole tarkoitettu samaan istuvaan asentoon suurta osaa päivästä.

Työterveyslaitos on tehnyt laajan tutkimuksen istumisen haitoista. Toimistokävely todettiin parhaaksi keinoksi kumota istumisesta johtuvia haittoja.

Miten vähentää istumisen haittoja

Toimistokävelyllä tarkoitetaan puolen tunnin välein tapahtuvaa kahden minuutin jaloittelua. Tästä linkistä pääset tutustumaan työterveyslaitoksen tutkimukseen.

Jos istumatyön vastapainoksi harrastaa aktiivisesti liikuntaa vapaa-ajalla, istumisen haitat pienenevät. Se ei kuitenkaan kumoa kokonaan istumisen haittoja. Tärkeää on muistaa työn tauotus liikkumisen lisäksi.

Istumisen aiheuttamien haittavaikutuksien vähentämiseen suositellaan tarkistamaan ensisijaisesti ergonominen työasento. Alkuun pääset tästä työterveyslaitoksen julkaisemasta tarkistuslistasta.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue myös vinkit istumatyöläisten lihaskuntoharjoitteluun ja ota yhteyttä, jos tarvitset apua treeni- ja ruokavaliovalmennuksessa.

Jos innostuit heti liikkumaan, tutustu oheiseen kotiharjoittelupakettiin. Valmennus sisältää niin lihaskuntoa, kuin hengityselimistön kuntoa parantavia kotiharjoitteluita.

Liikkumisiin,

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit