Voiko liikkumalla parantaa aivojen toimintaa?
Liikunta lisää hyvän olon hormoneja kehossa. Liikunnan avulla verenkierto paranee koko kehossa. Liikkumalla pienet verisuonet aivoissa aktivoituvat.
Liikkuva ihminen kykenee keskittymään paremmin, muisti ja luovuus toimivat paremmin jopa yksittäisen liikuntasuorituksen jälkeen. Jos olet harkinnut liikunnan aloittamista tai lisäämistä, aloita nyt!
Tässä viisi syytä miten liikkuminen parantaa aivojen toimintaa
Parempi muisti ja oppimiskyky: Aerobinen liikunta, kuten juoksu tai pyöräily, lisää aivojen hippokampuksen (muistiin ja oppimiseen liittyvän alueen) kokoa.
Aivojen kyky tallentaa ja hakea tietoa paranee, prossessointikyky paranee. Liikunta myös parantaa tarkkaavaisuutta. Suoriutuminen voi parantua nopeastikin sekä nuorilla että vanhoilla. Säännöllinen liikunta voi siten auttaa oppimisessa.
Aivojen neuroplastisuus: Liikunta tukee aivojen neuroplastisuutta eli aivojen kykyä mukautua ja muodostaa uusia yhteyksiä. Tämä parantaa aivojen resilienssiä, mikä tarkoittaa, että ne voivat palautua paremmin esimerkiksi stressistä tai loukkaantumisista.
Liikunta vapauttaa aivojen välittäjäaineita ja kohentaa hormonituotantoa. Liikunnasta voi saada hyötyjä hormonitoiminnan ongelmiin.
Parempi keskittymiskyky ja ongelmanratkaisukyky: Säännöllinen liikunta voi parantaa keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. Se lisää dopamiinin, noradrenaliinin ja serotoniinin määrää aivoissa, mikä tehostaa ajattelun toimintoja sekä parantaa päätöksentekoa ja ongelmanratkaisukykyä.
Liikkumalla paranee myös aivojen verenkierto sekä hapen ja ravinteiden kulku. Näin edistetään aivosolujen toimintaa ja uusiutumista.
Stressin lievitys ja mielialan kohotus: Liikunta voi vähentää stressihormonien, kuten kortisolin, tuotantoa ja samalla vapauttaa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa ja vähentävät ahdistusta. Tämä auttaa aivoja toimimaan tehokkaammin ja rauhallisemmin paineen alla.
Erityisen tehokasta stressin lievitystä on liikkuminen luonnossa. Liikunta muovaa aivoja, kun sinne syntyy uusia yhteyksiä. Aivosoluista puolet on varattu liikkumiseen ja neljännes havaintojen tekemiseen. Kävely metsässä, sienestys ja marjastus toimivat aivojen koordinaatioharjoituksena.
Aivojen ikääntymisen hidastaminen: Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta voi hidastaa aivojen ikääntymistä ja suojata sairauksilta, kuten Alzheimerin taudilta. Liikunta tukee aivojen verisuoniston toimintaa, mikä lisää hapen ja ravinteiden saantia aivoihin.
Miten liikunnan saisi pysymään osana arkea?
- Rutiinien voima: Tee liikunnasta rutiini ja ajoita se osaksi päivittäistä aikataulua, esimerkiksi ennen tai jälkeen työpäivän. Kun liikunnasta tulee osa päivittäisiä rutiineja, se muuttuu helpommin automaattiseksi osaksi elämää.
- Motivaation ylläpitäminen: Motivaatio voi vaihdella, joten kannattaa luoda useita syitä liikkua. Esimerkiksi liikunnan vaikutus hyvinvointiin ja aivotoimintaan voi olla erinomainen pitkän aikavälin motivaattori, kun taas hyvä olo heti liikunnan jälkeen toimii välittömänä palkintona.
- Vaihtelu virkistää: Jotta liikunta ei kävisi tylsäksi, voit vaihdella lajeja ja kokeilla uusia aktiviteetteja. Tämä auttaa pitämään liikunnan mielekkäänä ja haastavana myös pidemmällä aikavälillä.
- Muista armollisuus: Joskus tulee viikkoja, jolloin liikunta jää vähemmälle. Tämä on täysin normaalia. Ole itsellesi armollinen ja palaa takaisin rutiiniin pienin askelin. Liikunnan hyödyt säilyvät, kunhan liikut säännöllisesti ja nautit siitä.
Liikunnan aloittaminen ja siitä tavan tekeminen vie aikaa, mutta kun sen yhdistää henkilökohtaisiin tavoitteisiin ja päivittäisiin tapoihin, se voi muuttua pysyväksi osaksi terveellistä elämää ja parantaa aivojen toimintaa sekä yleistä hyvinvointia merkittävästi.
Haaveiletko, että löytäisit liikunnan ilon ja hyötyisit kaikista sen aiheuttamista fyysistä sekä henkisistä seurauksista. Liikkuminen olisi osa tavallista arkea.
Haaveiletko, että sinulla olisi oma valmentaja tukemassa rutiinien muodostumista, olisi myös pieni tukijoukko samassa elämäntilanteessa olevia muita henkilöitä. Lue lisää alta miten se voisi olla mahdollista 🙂
Pidetään motivaatiota yllä,
Carita