Opi ateriarytmi

ateriarytmin välipala voi olla lautasellinen tofusalaattia kauniisti aseteltuna.
ateriarytmin yksi osa voi olla välipala

Meillä kaikilla on kokemusta ja mielipiteitä syömisestä. Kaikki tekevät sitä päivittäin. Joskus kuitenkin syömiseen liittyy yllättäviä haasteita. Voit kuitenkin oppi syömään terveyttä edistävästi esimerkiksi ottamalla ateriarytmin tarkkailuun.

Onko talvi tuonut jo mukanaan väsymyksen, raskaan olon ja kiristävät vaatteet? Haluaisitko kokeilla muutosta helpoilla ruokamuutoksilla.

Hyvin suunniteltu, tasapainoinen ravitsemus on keino pitää energiataso koko päivän korkealla. Yksinkertaisilla ruokamuutoksilla voi saada huomaamatta sen “muutama kilo pois” -toiveen toteutumaan ja sitä kautta itsevarmuutta koko olemukseen.

Olen laatinut 10 -kohdan helpon verkkokurssin sinulle, joka olet valmis miettimään omia ruokailutottumuksia ja olet motivoitunut kokeilemaan teoriaa käytäntöön juuri nyt.

Toin tänne blogiin yhden kymmenestä vinkistä:

Ateriarytmi

Onko sillä väliä syökö kerran vai viisi kertaa päivässä?
On ja ei ole. 


Periaatteessa energian saanti ja kulutus tulee olla tasapainossa, jotta keho toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Balanssin ollessa kohdallaan, ei  myöskään pääse lisäkiloja kerääntymään vyötärölle (tai siihen kohtaan, mihin se kullakin kerääntyy). 


Näin ajatellen on sama syökö kerralla sen vaikka 2000 kcal määrän ruokaa vai jakaako sen useampaan osaan. Mutta…

1. säännöllisellä ateriarytmillä vähennät tarvetta napostelulle, mikä on yksi syy lihomiselle sekä hampaisen reikiintymiselle. 

2. Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee hallitsematonta nälkää ja helpottaa myös syömisen hallintaa. Olet ehkä ollut joskus tilanteessa, jolloin ruokailusta on kulunut liian kauan aikaa ja kotiin tullessa voisit syödä kaapin ovetkin. Esimerkiksi laukkuun mahtuva välipala töistä lähtiessä voisi hillitä kotiin tulon nälkää. 

3. Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan ja pitää mielen virkeänä. Myös verensokeri pysyy tasaisena, eikä tule niin korkeita vaihteluita energiatasoissa. Olet ehkä joskus kokenut iltapäivän väsymyksen työpäivän viimeisinä tunteina. 

Miksipä tähän ei tekisi muutosta hyvällä välipalalla!

4. Säännöllinen ateriarytmi auttaa tunnistamaan nälän ja kylläisyyden tunteita. Jos et pysty kuuntelemaan kehon antamia nälkäisyysviestejä, vaan joudut ohittamaan viestin vastaamatta siihen, keho tottuu tilanteeseen eikä enää lähetä näitä tärkeitä viestejä. Näin ollen tilanne kostautuu myöhemmin, kun ruokaa on saatavilla ja keho ja mieli vaativat enemmän kuin tarvetta olisi. 

Säännöllinen ateriarytmi sisältää yleensä aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä tarpeen mukaan 1-2 välipalaa keskimäärin 3-5 tunnin välein. 

Muistathan kuitenkin välipaloja hankkiessa ja suunnitellessa tehdä hyviä valintoja! Suklaapatukka ei ole se paras välipala. Kun suunnittelet ateriat sekä myös välipalat ennakolta (ennen kuin on nälkä), päädyt yleensä terveellisempiin vaihtoehtoihin, kuin viime tingan valinnoilla kaupan kassalla. 

Miten sinä voisit rytmittää omaa syömistä paremmin? Mitkä voisivat olla sinun arjen keinoja “muistaa” syödä? 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Myös syömisen suhteen. Kirjoita ylös normaali ruokarytmisi sekä arkena, että vapaapäivinä. Tähtää uudessa suunnitelmassa suositukseen vähintään neljään ruokailuun päivässä.

Lähde mukaan valmennukseen tästä.

Valmennuksessa saat 10 kohdan yksinkertaiset vinkit. Toteuttamalla muutoksia omassa ruokailussa näiden ohjeiden avulla saat vyötärönauhan pyörimään ja sukat viipottamaan. Energiatasosi nousee ihan varmasti!

Syöminen on ihan helppoa!

terveisin, Carita

PS. Jos nyt on aika elämäntaparemontille ja haluat kokeen valmentajan, tutustu VAHVA valmennukseen.

Carita ja Wilma-koira retkellä, jossa mukana kahvia ja välipalaa.
Carita ja Wilma.

ILMAINEN valmennus elämäntapamuutoksen aloitukseen tästä alta:

Käytä koodia: ilmainen2024

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit