Omena kädessä terassilla

Tavoitteena energinen olotila

Tiedät varmaan tunteen, kun olo on väsynyt eikä jaksaisi oikein mitään. Silloin kannattaa pohtia omaa syömistään ja sen vaikutusta olotilaan. Onko oikeasti tullut syötyä kehoa ravitsevaa ruokaa, vai vain valkoista viljaa ja sokeria sisältäviä ruoka-aineksia. Energinen olotila on mahdollista kasviksia lisäämällä.

Puoli kiloa kasviksia päivässä! Valitettavan harva suomalainen pääsee tähän tavoitteeseen. Väitän, että kaavoihin kangistuminen ja motivaation puute on tähän syynä. Ruokavalion merkitystä ei oteta riittävän vakavasti! Harva meistä tankkaa autonsa eri polttoaineella, kuin mitä siihen on määrätty:) Miksi sitten se kaikkein tärkein kulkuväline saatetaan tankata sellaisella energialla, joka kuljettaa vain pienen matkan, mutta ei vie perille asti. Kasviksista saamme energiaa solujemme hyvinvoinnin kautta. Kun taas, huonosta ruuasta vain vatsantäytettä.

Kehomme kulkee sille tarkoitetun matkan parhaiten ravitsevalla ja terveellisellä ruualla. Kuitenkin, liian usein tankkaamme temppelimme vain “höttöhiilareilla” seuraavalle pysäkille. Alla oleva listaus ei varmaankaan tuo paljonkaan uutta tietoa, mutta miksi kasvisten lisääminen ruokavalioon on kuitenkin niin hankalaa?

Kasviksista elinvoimaa

  • sydän- ja verisuonisairauksien riski laskee
  • riski sairastua muistisairauteen pienenee
  • riski sairastua aikuisiän diabetekseen pienenee
  • riski sairastua syöpään laskee
  • tekee hyvää aineenvaihdunnalle ja suoliston toiminnalle
  • parantaa elimistön puolustuskykyä
  • helpottaa painonhallintaa ja auttaa kolesterolitason ylläpidossa
  • kasvikset ovat vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Ne toimivat elimistössä antioksidantteina (puolustavat soluja mm. stressin vaikuksilta)

Energinen olotila kasviksista

Kasvisten lisääminen ruokavalioon ei ole vaikeaa. Keräsin tähän muutaman esimerkin kauden kasviksien hyödyistä reseptivinkkeineen.

Omena: Jos syöt omenan kuorineen, saat lisäksi runsaasti kuitua ja myös hampaat hyötyvät. Yllä mainittujen seikkojen lisäksi omena on oivallinen keino turvotuksen ja ruuansulatuksen apuna. Jos omena ei sellaisenaan kuulosta houkuttelevalta, mitä jos kokeilisit tehdä omenalettuja. Reseptin löydät tästä vegaaniliiton reseptiarkistosta.

Bataatti: Kaikkien yllä mainittujen seikkojen lisäksi bataatti sisältää porkkanan tavoin A-vitamiinin esiastetta, B- ja C-vitamiineja, sekä kivennäisaineista kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Mitä jos kokeilisit vaikka bataattipizzaa? Ohjeeseen pääset tästä linkistä. Oma suosikkini on bataatit uunissa lohkoina. Reseptin löydät vaikka täältä.

uunissa paahdetut bataatit

Kaalit: erityisesti valkokaali on oma suosikkini, jonka käytön kuitenkin säännöllisesti unohdan. Kaalin käyttö salaatin pohjana tuo huomattavasti enemmän terveysvaikutuksia kuin vedessä viljellyt kauppojen salaatit. Kaalin terveyshyödyistä mainittakoon sen sisältämä kalsium, rauta, seleeni sekä C-vitamiini. Perinteisiä suomalaisia kaaliruokia ovat kaalikääryleet sekä kaalilaatikko. Luulen, että harvassa kodissa nämä ruokalajit enää ovat viikkolistalla. Jos haluat kokeilla vegaanista kaalilaatikkoa, tässä vegaanihaasteen resepti.

Kaalisalaatti ja porkkanoita

Voisin tehdä tästä piiitkän listan, mutta jätän tällä kertaa kuitenkin näihin kolmeen. Jospa lyhyt ja ytimekäs viesti toimisi paremmin inspiraation lähteenä. Jos haluat panostaa itseesi ravitsemuksen keinoin, vilkaise jos jompi kumpi verkkovalmennuksistani saisi sinut motivoitumaan ja ylläpitämään oma kulkuvälineesi tankattuna hyvällä energialla . Verkkovalmennuksiini pääset tutustumaan tästä alta.

Olen aikaisemmin antanut vinkkejä kasvisten lisäämiseksi. Voit lukea lisää täältä. Olehan yhteydessä, jos kaipaat henkilökohtaista tukea ja tsemppiä!

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla,

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit