Instagram-kuva.

Tällä yksinkertaisella keinolla energinen olo päivään

Aamu lähtee huonosti käyntiin, heräät vähän liian myöhään ja aamupala jää syömättä. Kiireen tunne jatkuu työssä, eikä sitä helpota kurniva vatsa. Kuulostaako tutulta? Itse nautin uudesta päivästä parhaiten, kun saan aloittaa sen rauhassa aamupalalla. Tässä minun vinkkini hyvään ja energiseen päivän aloitukseen tasapainoisen aamupalan avulla.

Jos yllä oleva kuulosti tutulta, voisitko kokeilla aloittaa päiväsi tasapainoisella aamupalalla vaikka viikon ajan? Tiedän, että se tuo energiaa arkeen! Selättäisit kaikki tekosyyt; järjestäisit aikaa syömiselle ja suunnittelisit itsellesi sopivan tavan syödä aamiainen.

Tiedän myös, että syöminen ei kaikille maistu heti aamusta, silloin voisi kokeilla syödä aamupalan työhön päästyään tai joillekin sopii parhaiten mahdollisimman nestemäinen aamupala, kuten esimerkiksi smoothie tai riittävän suureen nestemäärään tehty puuro. Täältä löydät yhden aamupalaksi sopivan vegaanisen smoothiereseptin. Reseptiä voi sitten muokata omien mieltymysten mukaan, vaikka maitotuotteita käyttämällä, jos niihin on paremmin tottunut. Kyseisessä tekstissä on myös kaksi tuorepuuron reseptiä. Tuorepuuro vie pohjan selitykseltä, että puuron valmistus vie liikaa aikaa 🙂

Energinen olo ruokalautasmallia noudattaen

Aamupalakin voi noudattaa ruokalautasmallia. Yllä perinteinen kuva ruokalautasmallista. Aamiaiseksi ei kuitenkaan tarvitse syödä perunaa ja kalaa, mutta samaa kaavaa on hyvä noudattaa joka aterialla. Kasvikset, hiilihydraatit ja proteiinit siis joka aterialle.

Jo aamusta on hyvä saada hyviä hiilihydraatteja, jotta saa energiaa päivään. Viljatuotteet hyvänä esimerkkinä, kuten puuro, mysli tai täysjyväleipä.

Hyviä proteiineja tarvitaan kehon kudosten rakennusaineiksi ja uudistumiseksi. Proteiineja voit lisätä puuroaamiselle esimerkiksi maustamattoman jogurtin (noin 6 g. prot), rahkan (n. 10 g prot) tai raejuuston (n. 13 g prot) myötä. Kananmuna (n. 7 g prot) tai juusto (n. 2 g prot) toimii myös. On hyvä muistaa, että myös kaurassa on hyvä määrä proteiinia. Keskikokoinen annos veteen keitettyä kaurapuuroa sisältää jo itsessään noin 5 g. proteiinia. Proteiinin yhteismäärä aterialla olisi hyvä olla keskimäärin 15 g, riippuen mm. henkilön koosta.

Kasvikunnan tuotteista saat vitamiineja ja kivennäisaineita kehon normaaleille toiminnoille. Voisi ajatella, että vastustuskykyä heti aamusta lähtien! Myös hyviä rasvoja keho tarvitsee solujen ja erityisesti hermoston toimintaan päivittäin.

Energinen olo riittävästä kuidun saannista

Kuitu on yksi mielestäni tärkeimpiä ravitsemukseen liittyviä hyvinvoinnin takaajia. Itse jaksan muistuttaa siitä säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi tästä pääset lukemaan aikaisemman kattavamman selvityksen kuiduista. Painonhallinta ja jopa mielen hyvinvointi paranee syömällä riittävästi hyviä kuituja!

Kuituja saat täysjyvätuotteista, kasvikunnan tuotteista tai voit varmistaa sen lisäämällä aamupalaan erilaisia siemeniä (pellavansiemenrouhe, chiansiemen), ruis-vehnänleseitä, kaurarouhetta tai pähkinöitä. Itse olen tehnyt valmiin sekoituksen erilaisia leseitä, pähkinöitä ja siemeniä, joita on helppo lisätä puuron päälle. Jos puuro ei maistu, on hyvänä kuitupitoisena vaihtoehtona täysjyväleipä, sopivien päällysteiden kera.

Muistathan kasvikunnan tuotteet

Ruokalautasmalliin liittyy kasvikunnan tuotteet oleellisena osana. Aamupalaan ne sopivat erityisen hyvin marjoina. Jos syöt puuron aamiaiseksi, mikä onkaan parempaa kuin marjat siihen päälle! Jos puuro ei maistu, voi marjat ottaa keittona,smoothiessa tai sellaisenaan. Jos syöt mieluummin aamiaiseksi leivän, muista laittaa päälle salaattia, tomaattia, kurkkua tai sinulle mieluista kasvista.

Energinen olo aamuun näillä vinkeillä

Tässä vielä kooste energisen olon varmistamiseksi 🙂

  • syö riittävä ja ruokalautasmallin mukainen aamupala
  • syö riittävästi kuituja heti aamulla
  • syö runsaasti kasviksia heti aamulla
  • muista proteiini myös aamupalalla
  • muista myös mahdollinen monivitamiinitabletti ja nesteytys

Omien valmennettavieni ohjauksen aloitan yleensä aina tarkistamalla aamupalan. Siitä se hyvä päivä lähtee käyntiin, niin myös energinen ja hyvä olo. Jos koet, että kaipaat elämäntapamuutosta, tutustu ilmaiseen valmennukseen alla olevasta linkistä. Pääset kirjautumaan valmennukseen koodilla: ilmainen2024

Mukavaa ja energistä alkanutta vuotta 2024,

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit