Kesäkunto yksinkertaisin keinoin
Kesäloma tarkoittaa usein lomaa myös fyysisistä harjoitteista. Onko sinulla pelko, että talven aikana hankittu fyysinen kunto voisi romahtaa kesän aikana. Tässä muutamia vinkkejä kuinka karkotat tämän pelon. Kesä ja loma on tarkoitettu nautittavaksi, ei stressattavaksi!
Kesäkunto liikkumalla monipuolisesti
Liiku ulkona! Jos sinulla on piha, niin hyötyliikuntaa tulee varmaankin ihan huomaamatta. Oletko seurannut aktiivisuuskellon avulla puuhailun tuomia askeleita. Päivän puuhastelut pihalla tuovat nopeasti yli 10 000 askelta päivään! Jos sinulla ei ole omaa pihaa, niin hyödynnä ulkoilureittejä tai ulkotreenipaikkoja. Tai voisitko ehkä osallistua roskien keräämistalkoisiin? Talvella ehtii taas harjoitella sisätiloissa!
Kävelyn ja juoksun lisäksi kesällä mainioita lajeja ovat pyöräily, maastopyöräily, patikointi, skeittaus, porrastreenit, erilaiset pallopelit kuten sulkapallo tai lentopallo tai ihan mikä tahansa pallottelu nurmikolla. Ei sen tarvitse olla varsinaista pelaamista tai kisaamista. Myös joogaa voi harjoitella ulkona. Siihen tarvitset vain maton ja tasaisen alustan. Oletko muuten tietoinen mikä olisi sinun lähin lähiliikuntapaikka?
Ellet ole tutustunut lähiliikuntapaikkoihin, kannattaa googlata! Esimerkiksi Kokkola ja Espoo ovat nettisivuillaan esitelleet kaikki kaupunkinsa lähiliikuntapaikat.
Asutko vesistön lähellä? Oletko hyödyntänyt kaiken mitä vesillä voi tehdä. Esimerkiksi suppailu on sopiva tutustumiskeino vesillä oloon, mikäli vesiurheilu on ennestään sinulle vieraampi tapa harrastaa liikuntaa.
Isommissa kaupungeissa on myös melontakerhoja, jotka tarjoavat kursseja ja kaikki tarvittavat välineet. Voin kertoa, että laji voi viedä mennessään! Myös soutaminen, uiminen, sukellus, vesihiihto, surffaus tai purjehdus ovat kesän lajeina ihan superihania! Voin suositella omasta kokemuksesta kaikkia näitä lajeja!
Entäpäs lihaskuntoharjoittelu. Jos sinulla on käsipainoja tai muita kuntoilulaitteita, voisiko niitä tuoda ulos? Valitse vaikka aikaisemmista kirjoituksistani jokin tietty harjoitus, jota teet pihalla tai puistossa. 20 minuutin pihatreeni 2-3 kertaa viikossa pitää perusliikkujan kuntoa yllä, kun siinä on lisäksi sopivasti muuta arkista aktiviteettia.
Liikkumalla monipuolisesti, vaikkakin tavallista rennommin, voit jopa parantaa fyysistä hyvinvointia. Yhdistele voimaharjoittelua esimerkiksi kehonpainoharjoittelun muodossa johonkin sellaiseen aerobiseen harjoitteluun, mikä ei ole sinulle tavanomaista. Mene esimerkiksi juoksun sijasta pyörälenkille. Uudet lajit käyttävät hermo-lihasratoja erilailla, tuoden vaihtelua kehon normaaleihin rutiineihin. Uuteen lajiin pitää myös keskittyä tuttua lajia enemmän. Näin se pitää ajatukset työssä ja aivot saavat “lepoa” normaaleista arjen asioista. Myös energian kulutus on uudessa lajissa aina suurempaa, kuin tutussa.
Kannattaa ehdottomasti lisätä liikkuvuutta lisääviä harjoitteita viikoittaiseen ohjelmaan. Ota vaikka tavaksi ennen saunaa tehdä muutama staattinen liikkuvuusharjoittelu. Ota vaikka viiden liikkeen esimerkkiharjoittelu (treenivinkki tulossa lähiaikoina) ohjelmistoosi kaksi kertaa viikossa.
Kesäkunto rennosti
Harjoittele monipuolisesti: Yhdistele erilaisia harjoittelumuotoja saadaksesi kokonaisvaltaisen kuntoilukokemuksen. Yhdistä aerobista harjoittelua, kuten juoksua tai pyöräilyä, voimaharjoittelua, kuten kehonpainoharjoituksia tai kuntosaliharjoittelua, sekä liikkuvuutta ja venyttelyä ylläpitäviä harjoituksia, kuten joogaa tai pilatesta. Täydellinen kombo!
Muista liikunnan ilo! Valitse sellaisia aktiviteetteja, jotka tuovat sinulle iloa. Etsi ryhmiä tai ystävä, jonka kanssa on mukava tehdä yhdessä. Muista kuitenkin kohtuus, älä haali suorituksia unohtamatta lepoa ja palautumista. Nauti auringosta ja raikkaasta ulkoilmasta. Nauti tästä hetkestä!
Kesäkunto syömällä
Kesällä tulee usein syötyä grilliruokaa, jäätelöä ja muita epäterveinä pidettyjä herkkuja. Jos haluat pitää kiinni herkuttelusta, mutta myös hyvinvoinnista, tee herkuista himpun verran parempia terveysnäkökulmasta katsottuna. Esimerkiksi erilaiset kasvikset sopivat grilliin oikein mainiosti. Muista syödä kasviksia eri väriskaaloissa päivittäin ja käytä sesongin tuotteita rohkeasti. Haluaisitko lihan sijasta kokeilla grillata vaikka tofua? Saisit hyvää proteiinia, mutta huomattavasti terveellisemmässä muodossa ja luontoa (eläimiä) kunnioittaen. Vilkaisepa oheinen resepti Chocochilin blogista. Ainakin minä päätin heti huomenna kokeilla!
Yksi suosikkiresepteistäni on Vegaaninen oreo-minttusuklaajäätelö. Tämä resepti sopii niin jouluun kuin juhannukseen. Olen vuosia käyttänyt tätä reseptiä mitä erilaisimmissa juhlissa ja myös arkiherkkuna. Ehkä juuri siksi, että se menee täysin jäätelöstä myös ei-niin -vegaaneille.
Kesän syömiseen haluaisin liittää myös rentouden. Toki syöminen on hyvä ottaa rennolla otteella aina, mutta erityisesti kesällä suosittelen unohtamaan kaikki laihdutus ym. kuurit. Syömisen hallinasta olen kirjoittanut esimerkiksi täällä. Rentoudella tarkoitan sitä, että pitää perusasiat kunnossa, niin silloin ei tarvitse laskea kaloreita tai murehtia yhden ylimääräisen suupalan kalorimäärää.
Kesäkunto juomalla
Mitä kuumempi ilma, sen tärkeämpää on nesteytys. Toivottavasti pidät arkena tai työssä vesilasia tai kannua päivittäin muistuttamassa vedenjuonnin tärkeydestä. Toisaalta, jos juot joka aterialla yksi tai kaksi lasillista vettä, takaa se riittävän vedensaannin. Normaalipäivänä suositeltu nestemäärä vetenä on noin 1,5 litraa. Kesähelteillä tai muuten hikoillessa tietenkin määrä kasvaa. Tässä vielä muistutuksena mitä se vesi kehossamme tekeekään:
- ylläpitää nestetasapainoa
- säätelee kehon lämpötilaa
- tukee ruoansulatusta
- kuljettaa ja imeyttää ravintoaineita
- poistaa aineenvaihduntatuotteita
- edistää suolen toimintaa
Niin ja pitää ihon paremmassa kunnossa, kuten myös nivelet ja paljon muutakin ihon sisällä. Monesti kauneudenhoitokin alkaa ihan pienillä asioilla, alkuun pääsee ilman kalliita rasvoja:)
Kesäkunto levolla
Kauneusunilla voi olla ihan oikeasti merkitystä. Kun lepäät riittävästi, niin kehokin voi paremmin. Kesällä on ihanaa jos lomalla voi täysin unohtaa herätyskellon ja antaa oman kehon määritellä nukkumisrytmi.
Jos mahdollista, kannattaakin seurata, millainen on normaali nukkumisrytmisi ja kuinka paljon unta yössä kehosi tarvitsee. Jos sinulla on mahdollista antaa unen tulla silloin kun on sen aika ja mahdollisuus herätä silloin kun on sopivan virkeä, löytyy tämä kehosi tarvitsema uniaika yleensä parin viikon aikana, toki riippuen mahdollisesta univajeesta.
Toivottavasti ei tullut aivan hiki tästä listasta. Itselläkin tahtoo olla pitkä lista “kesätöistä” eli asioista, mitä pitää kesällä tehdä. Yritän kuitenkin muistuttaa välillä itseäni, että nauttisin myös joutenolosta. Muistahan sinäkin!
kesäterkuin, Carita