Vuorilla aurinko paistaa, mutta tuulee.

Miten ehkäistä tyypin 2 diabetes

Oletko sinä ollut joskus huolissaan omasta terveydestä tai omien elintapojen vaikutuksesta lopun elämän hyvinvointiin. Tyypin 2 diabetes on tyypillinen sairaus, johon elintavoilla on iso merkitys. On paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä sairastavansa diabetestä, ennen kuin oireet ovat jo rajut. Tyypin 2 diabetes on kuitenkin siitä erityinen sairaus, että sen puhkeaminen voidaan estää omilla elintavoilla.

Annan tässä tärkeimmät vinkit, kuinka elintavoilla voidaan sairastumiseen vaikuttaa. Suurimmat tyypin 2 vaaratekijät ovat ylipaino ja liikunnan vähäisyys. Ehkäisytutkimukset ovat osoittaneet, että elintapamuutokset ovat tehokkain tapa diabeteksen ehkäisyyn tai siirtämään puhkeaminen tuonnemmaksi.

Miten ehkäistä tyypin 2 diabetes elintavoilla

Syö säännöllisesti. Jos ruokailun välit ovat pitkiä, alkaa elimistö valmistautumaan “tulevaan ruuan vähyyteen.” Ihminen on ollut keräilijä alun alkaen ja elimistö on tottunut useisiin ruokahetkiin. Toisin kuten esimerkiksi koirat tai sudet. Älä siis anna keholle vinkkiä, että ruoka on lopussa ja aineenvaihduntaa pitää hidastaa. Ateriarytmistä kirjoitin laajemmin aikaisemmassa artikkelissa.

Kuitujen saantia voisi suositella ihan kaikille. Yllättävän moni ei saa riittävää määrää kuitua päivässä. Kaurapuurolla päivä lähtee todella hyvin käyntiin, mutta se ei vielä riitä. Kuitujen osuutta kannattaa miettiä jokaisella aterialla. Olen aikaisemmin kirjoittanut laajemmin kuiduista täällä.

Vegaaninen ravitsemus.
erilaiset hedelmät

Kasviksia kannattaa myös lisätä päivittäiseen ruokavalioon niin paljon, kuin vain sopii. Ei siis tarvitse olla millään kituuttavalla dieetillä! Olen antanut aikaisemmin vinkkejä siihen, kuinka kasviksia saadaan mutkattomasti lisättyä päivittäiseen syömiseen.

Ravinnon rasvat ovat ehkä vaikuttavin tekijä diabeteksen ehkäisyssä. Suurin muutos on mahdollista jos kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa syödään paljon ja opitaan tekemään valintoja pehmeämpiin rasvoihin. Rasvainen ruoka on koukuttava, mutta pienillä päätöksillä päivässä voidaan tottumuksia muuttaa.

Ruokavaliomuutosten lisäksi on liikunnalla suuri merkitys. Kontrolloiduissa tutkimuksissa on osoitettu, että tauti on ehkäistävissä laihduttamalla, syömällä terveellisesti ja sen lisäksi liikkumalla vähintään neljä tuntia viikossa. Diabeteksen tutkimuksista voit lukea lisää täältä.

Tyypin 2 diabetes yleistyy maailmanlaajuisesti lihomisen myötä. Elämäntapamuutokseen tarvitaan aina jokin syy, mikä pitää olla kirkkaana mielessä. Annoin aikaisemmin vinkkejä, kuinka ylläpitää elämäntapamuutos ja liikuntamotivaatiostakin kirjoitin aikaisemmin täällä.

Tiedän kokemuksesta, että on vaikeaa ylläpitää tiettyä dieettiä tai arjen kiireessä voi olla kiva lösähtää sohvalle lenkin sijasta. Elämäntapamuutos kuitenkin kannattaa! Onhan kyseessä oma terveys. Aktiivisen intervention vaikutukset kestävät vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kannattaa kaivella se oma syy motivoitua!

Kun työskentelin hoitajana, näin työssäni sairastumisen riskit hyvin läheltä, mutta myös pienenkin intervention vaikutukset terveyteen. Nyt valmentajana olen voinut yhdistää pitkän työkokemuksen ja elintapaneuvonnan päämäränä edistää terveyttä jokaiselle sopivilla askelilla.

Elämäntapamuutos onnistuakseen tarvitsee yleensä jonkun tukemaan, seuraamaan ja tsemppaamaan muutosta. Sellaisia me suurin osa ollaan! Voisin mainita useita asioita, minkä toteutumiseen tarvitsen itse ulkopuolisen apua.

Jos sulla on pelkona sairastuminen diabetekseen, laita mulle viestiä, niin jutellaan lisää voisinko mä auttaa. Vahvasiskolla alkaa ihan pian uusi valmennus, johon haetaan pilottiryhmänä asiakkaita mukaan!

Alta löytyy yhteystiedot. Saa jakaa myös kaverille!

Mä oon itse niin innoissani,

Vuorilla kävelyä.

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit