Elämäntapamuutoksessa pysyminen vaatii yksinkertaiset päivittäiset rutiinit
Näin vuoden vaihteen jälkeen aika monessa kodissa on keskusteltu terveyden ylläpidosta tai luvattu pitää itsestä parempaa huolta. Annan tässä muutaman vinkin terveellisen ravinnon ylläpitämiseen.
Työterveyshoitajan työssä asiakasta haastatellessa usein tulee puheeksi myös perheen lemmikit. Olen kiinnittänyt huomiota, että ihmiset usein kohtelevat lemmikkejään paremmin kuin itseään.
Lemmikeille halutaan tarjota kaikkein parasta; terveellistä ruokaa, sopivasti liikuntaa ja vielä elämään sisältöäkin. Hassua on se, että lemmikit saavat ”kaikkein parasta”, mutta usein lemmikin omistaja ei ole niin arvokas, että ansaitsisi kaikkea tätä hyvää.
Elämäntapamuutos ohje 1
Arvosta itseäsi. Jos sinä et voi hyvin, ei kukaan läheinenkään voi hyvin. Joskus voi olla hyvä pysähtyä pohtimaan omia arvojaan. Mitä oikeasti haluat, miten haluat viettää vapaa-aikaa, onko arjessa itselle tärkeitä asioita jne.
Aloita itsesi arvostaminen pienistä itselle merkittävistä teoista. Voisiko itselle järjestää enemmän omaa aikaa, voisiko omasta terveydestä pitää huolta viikottaisella kuntoilulla, tai voisiko se olla kerran kuussa hierojalla käynti. Tärkeintä on, että se on itselle mieluisaa. Ravitsemuksen suhteen arvosta kehoa jossa elät, anna sille parasta mahdollista ravintoa.
Elämäntapamuutos ohje 2
Aika usein asiakkaiden kanssa ruokavaliosta keskustellessa tulee esille, että ei ehditä paneutua terveellisiin ruokavalintoihin. Usein asiat lähtevät väärälle raiteelle jo edellisenä iltana. Seuraavan päivän eväitä ei ole suunniteltu, töissä on kiirettä, sitten tulee nälkä ja sitten se hyvä ajatus terveellisistä valinnoista katoaa jonnekin kun nälkä sumentaa rationaalisen ajattelun.
Suunnittele seuraavan päivän ateriat edellisenä iltana. Jos syöt eväitä, valmista terveellistä, tavallista kotiruokaa isompi annos, jota voi pakata 2-3 seuraavalle päivälle evääksi töihin. Muista pakata myös terveelliset eväät. Vähintään yhdelle kahvitauolle esimerkiksi hedelmä tai smoothie. Smoothienkin voi tehdä isompana annoksena, josta riittää parin päivän kahvitauoille. Smoothieresepti löytyy täältä.
Jos sinulle on haaste valita terveellinen vaihtoehto erilaisista lounasvaihtoehdoista, tee jo edellisenä iltana päätös missä ja mitä syöt. Älä petä itsesi luottamusta. Myös kahvitauot on hyvä miettiä valmiiksi. Onko esimerkiksi jossain kahvilassa hyvät hedelmät tai jotain muuta terveellistä vaihtoehtoa. Vai onko parasta hakea välipala kaupan hyllyltä.
Elämäntapamuutos ohje 3
Aloita päivä aamupalalla. Terveellisen ravitsemuksen kulmakivi on aamupala. Kaikille aamupala ei maistu, mutta sitäkin voi opetella. Esimerkiksi juotava jogurtti tai smoothie on hyvä vaihtoehto aloittaa opettelu.
Jos selityksenä on kiire, voit tehdä esimerkiksi tuorepuuron edellisenä iltana valmiiksi. Minusta tosin puuron keittäminen ei ole niin hankalaa, ettei se kiireisinäkin aamuina onnistuisi. Itse arvostan kiireetöntä aamua ja aamupalaa niin paljon, että en muista olenko koskaan lähtenyt töihin ilman sitä. Ihan totta.
Tuorepuuroreseptin ohje löytyy myös aikaisemmasta postauksesta: Terveellisiä välipaloja tai vinkkejä aamupalalle.
Elämäntapamuutos ohje 4
Pidä rytmi ruokailussa. Sehän tiedetään, että pitäisi syödä 4-5 ateriaa päivässä. Älä lipsu siitä, muista pitää tauot töissä tai kotona. Jos ensimmäinen välipala jää väliin, siitä usein seuraa koko päivän rytmin hajoaminen. Hyvällä rytmityksellä pidät verensokerin tasaisena, näin pystyt paremmin välttämään epäterveellisiin mielitekoihin sortumisen.
Kun olet syönyt iltapäivään mennessä kolme tai neljä ateriaa, et todennäköisesti illalla erehdy kahmimaan kaikkea mitä kotoa löytyy. Kun ylläpidät energiatasoa yllä terveellisillä hyvillä valinnoilla, kroppa kiittää ja sitä kautta myös mieli. Voit olla tyytyväinen itseesi ja energiaa riittää myös illan askareisiin.
Lopuksi
Kun olet pysynyt päätöksessä koko päivän, voit onnitella itseäsi. Hyvinvoinnin kulmakiviä on myös tyytyväisyys itseen. Herkästi moitimme itseämme, mutta ystävän tehdessä ”saman virheen” annamme hänelle lohdutusta ja myötätuntoa. Ole siis reilusti tyytyväinen itseesi, jos saavutat pieniäkin tavoitteita!
Toivottavasti hyödyit näistä,
Carita
PS. Jos olet nyt valmis 4 kuukauden ohjattuun elämäntapamuutosvalmennukseen, ota rohkeasti yhteyttä! Lue lisää VAHVA yksilövalmennuksesta.