Vegaaninen ravitsemus.

Näin lisäät kasviksia päivään

Terveyttä pidetään yleisesti tärkeimpänä elämän arvona. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on yksinkertainen keino vaikuttaa energiatasoon, ihon hyvinvointiin, mielialaan, palautumiseen, verenpaineeseen, veren sokeri- sekä rasva-arvoihin. Luettelo on pitkä! Lue vinkit kuinka voisit huomaamatta päästä tavoitteeseen puoli kiloa päivässä.

Yksinkertainen ohje ja keino parantaa omaa terveyttä, hyvinvointia ja jaksamista: Puoli kiloa kasviksia päivässä. Kuulostaako paljolta vai vähältä?

Vastaus tulee yleensä nopeasti, joko kyllä tai ei. Jos syöt jo paljon kasviksia, määrä tuntuu vähäiseltä. Jos taas kasvikset eivät käväise pöydälläsi tai kaapissasi kovin usein, on vastaus selkeästi ei.

Näin kesän kynnyksellä asia on ajankohtainen. Tarkastellaanpa asiaa tarkemmin, miten kasvisten käyttöä voisi lisätä. Jos syöt viisi kertaa päivässä ja joka kerralla oman kourallisen verran kasviksia, tulee tämä suositus näin helposti täyteen.

Muista siis joka aterialla ja myös välipalalla kasvikset jossakin muodossa. Huomioi, että sen ei tarvitse aina olla joku valmis salaatti tai vastaava. Voit napata vaikka yhden tomaatin yhtenä annoksena. 

Salaattikulho, jossa monipuolisesti kasviksia
Monipuolinen ja tasapainoinen salaattiateria

Vinkit kasvisten lisäämiseen

  1. Käytä kasviksia monipuolisesti; hedelmiä, vihanneksia, marjoja, juureksia sekä palkokasveja. Tutkaile ruokakaupan hevi-osastoa uusin silmin. Älä otakaan niitä tavanomaisia tomaatti-kurkku-juttuja vaan kokeile jotain uutta.
  2. Kasviksia voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa, salaateissa, raasteina, välipaloilla, naposteltavana tai smoothiessa. Jos perheessä on kasviksia vierastava, voit “piilottaa” niitä sujuvasti esimerkiksi erilaisiin paistoksiin tai laatikkoruokiin. Milloin olet viimeksi tehnyt esimerkiksi porkkanaraastetta tai smoothieta?
  3. Kokeile ennakkoluulottomasti uusia reseptejä. Esimerkiksi vegaanireseptit on usein tasapainoisia aterioita sisältäen myös proteiiniosan. Näin ei tarvita lisukkeeksi ollenkaan lihaa, ellei sitä halua. Esimerkiksi vegaanihaaste on tehnyt kattavan reseptilistan, josta löytyy niin suolaista kuin makeaa reseptiä.
  4. Hyödynnä kaupan valmiita kasvisruokia, pakastekasviksia tai soseita ruuanlaitossa. Vaikka einekset tai muut valmisruuat eivät olekaan kaikkein terveellisin vaihtoehto, on niiden käyttö kuitenkin silloin tällöin ihan ok.
  5. Ota palkokasvit monipuoliseen käyttöön. Palkokasveja ovat herneet, linssit ja pavut. Ne ovat sinänsä melko mauttomia, joten voit omilla tutuilla mausteilla höystää vastaamaan omia tai perheen makumieltymyksiä. Pataruuat tai kasvispihvit ovat erityisen sopivia, mutta myös erilaiset tahnat leivän päälle tai dippikastikkeena voivat yllättää epäilijät.
  6. Muista meidän oma superfood; marjat. Ellet ehtinyt käydä itse poimimassa, löytyy niitä kyllä kaupasta tai ehkä joku tuttu pitää marjastamisesta ja voisi samalla ansaita rahaa. Marjat käyvät lisukkeena puurossa, smoothiessa tai jogurtissa. Voit tehdä myös marjakeittoa, vispipuuroa tai syödä niitä sellaisenaan. Myös kuivat marjat sopivat hyvin lisukkeeksi vaikka salaatteihin. 

Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja (solujen hyvinvointiin vaikuttavia). Lisäksi pavut, pähkinät ja siemenet sisältävät myös proteiineja. 

Voisitko sinä lisätä kasvisten avulla omaa hyvinvointia?

Mitä kasviksia voisi käyttää kesän grilliherkkuina?

Tämä vinkki oli yksi Syö oikein! -nettivalmennuksesta. Jos haluat parantaa omaa hyvinvointia ravitsemuksen kautta, tutustu valmennukseen tästä.

Jos haluat kokeilla ILMAISTA valmennusta elämäntapamuutoksen aloitukseksi, käytä koodia: ilmainen2024

Kokeile vaikka viikon verran, huomaatko eron!

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit