metsässä koiran kanssa lenkillä

Mikä motivoi sua liikkumaan?

Motivoituneena ihminen voi päästä huikeisiin suorituksiin, jopa ylittää itsensä. Motivaatio auttaa sietämään muutoksen epämukavuutta ja näkemään ponnisteluvaiheen yli.

Elämäntapamuutosta pohtiessa on hyvä tarkastella aikaisempia liikuntarutiineja, tapoja ja liikuntalajeja. Voisitko oikeasti löytää jonkin aivan uuden lajin, johon voisit syttyä.

vuorilla

Joskus harrastukset ovat olosuhteiden mukaan valittu, mikä sinänsä helpottaa arjen kulkua. Liikuntaharrastus sujuu vähän kuin itsestään, jos jumppakassi on mukana töissä ja kätevästi menee suoraan työpäivän jälkeen harrastukseen.

Useimmilla on kuitenkin välillä motivaatio ongelmia. Silloin kannattaa pohtia liikunnan tuomia positiivisia puolia. Ensinnäkin liikunnan terveyshyödyt on tieteellisesti todistettu. Motivoiko sinua kroonisten sairauksien ehkäisy, mielenterveydelliset seikat, parempi aivoterveys, lisääntynyt energisyys, parempi tasapaino tai toimintakyky.

Usein erilaiset mittarit pitävät motivaatiota yllä. Sykemittari, aktiivisuusmittari, johonkin tapahtumaan tai kilpailuun osallistuminen. Ei sillä ole väliä mikä se on, jos se pitää motivaatiota yllä. Joskus voi riittää, että saa laittaa raksin kalenteriin.

Fitness kisat 1990

Vai onko liikunta kiva tapa tavata samanhenkisiä ihmisiä, tapa olla raittiissa ilmassa ja saada samalla luontoelämyksiä vai onko se sinulle tapa olla ihan yksin omien ajatusten kanssa, niin ettei kenellekään tarvitse vastata tai olla vastuussa.

Vai onko liikunta sinulle arjen askareita. Et lähde liikkumaan, vaan suorittamaan jotain muuta, minkä ohessa saat samalla terveellistä hyötyliikuntaa “samaan hintaan”. Vai onko liikunta sitä, että haaveilet painonpudotuksesta. Liikut, jotta saisit kulutettua kaloreita.

Kaikki syyt ovat hyviä. Tärkeintä on, että sinulla on motivaatiota ja koet liikunnan mielekkääksi. Nämä ruokkivat toinen toisiaan. On myös ihan ok, että aina ei huvita. Silloin on hyvä pitää pieni tauko ja tehdä vaikka jotain aivan erilaista liikuntaa, tai ei mitään liikuntaa. Palautuminen on tärkeä osa kehitystä liikunnassa, siitä olen kirjoittanut aikaisemmin. Jos sinua kiinnostaa, miten muut suomalaiset liikkuvat, kannattaa tutustua vaikka THL:n tutkimukseen täältä.

Onko sinulla selkeä kuva siitä, mikä sinua motivoi? Motivaatioon liittyy myös arvopohdinta. Eli elämänarvoihin, joihin perustat kaiken tekemisen. Sisäisen motivaation löytäminen on osa arvopohdintaa. Menetkö liikkumaan oman itsen vuoksi, vai jonkun muun toiveiden ja ajatusten seurauksena.

Ihminen on luonnostaa mukavuudenhaluinen. Hengissä säilymistä on aikoinaan auttanut, kun ei tarvitse käyttää energiaa hukkaan. Tämä alkukantainen vaisto välillä nousee esiin, kun pitäisi liikkua. Vaisto ei ole muuttunut, vaikka meidän elämäntapa on muuttunut sitten kivikauden ajoista. Nykyään, erityisesti etätyötä tekevillä saattaa suurin osa päivästä mennä istuen. Silloin tarvitaan runsaasti liikuntaa vastapainoksi.

Kannattaa siis pohtia omaa liikkumista, motivaatiota ja sitä liikutko sisäisen motivaation palosta.

Olen itse innokkaasti kokeillut erilaisia lajeja elämäni varrella, välillä hakeudun uusiin harrastuksiin ihan vaihtelun vuoksi. Olen huomannut, että vauhtilajit ovat aina olleet suosikkilajejani, mutta myös voimankäyttöön ja luontoon liittyvät lajit ovat minulle mielekkäitä. Joukkuepallopelit puolestaan ovat minun heikoin lenkkini.

Toivottavasti sinä olet jo löytänyt ainakin muutaman itseä kiinnostavan lajin!

Carita

PS. Jos motivaatio on hukassa ja haluat lähteä sitä etsimään. Tutustu VAHVA valmennuksiin, joissa sitä pohditaan lisää.

PS 2. Nyt ILMAINEN tutustuminen VAHVA-valmennuksiin tästä alta. Käytä koodia: ilmainen2024

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit