Palmupuistossa kuminauhajumppaa

Näin säilytät treenimotivaation

Olen onnistunut pitämään treenimotivaatiota yllä vuosikymmeniä. Välillä sairastelu tai kova työtahti toki on vaikuttanut myös omaan harjoitteluun ja joskus uusi aloitus on tuntunut hankalalta. Olen kuitenkin aina jatkanut! Olen oppinut kaipaamaan sitä olotilaa, joka treenin jälkeen tulee. Kun keho on rasittunut, mielikin voi paremmin. Esimerkiksi uni tulee paremmin, eikä päivän asiat jää mieleen vaivaamaan. Jaan tässä joitakin konkreettisia omia keinoja, joilla pidän treenimotivaatiota yllä.

Crossfitistä treenimotivaatiota

Ihastuin crossfit-treeniin joskus vuonna 2017. Siitä lähtien olen pitänyt kehonpainoharjoittelua ja crossfit-menetelmiä mukana omassa harjoittelussa. En lähde tässä valottamaan crossfitin saloja enempää, otan vain esille käytännön vinkkejä, joita jokainen voi tuoda omaan harjoitteluun treenimotivaation lisäämiseksi.

  1. Treenimotivaatiota AMRAP:sta

Kuntotasosta riippumatta sama treeni sopii kaikille, koska jokainen tekee itselleen sopivan määrän liikkeitä. AMRAP-harjoitus tehdään näin (as many rounds as possible): On annettu tietyt liikkeet ja tietty aika. Sinun tulee suoriutua liikkeistä annetun ajan kuluessa. Olen julkaissut näitä treenejä aikaisemmin, esimerkiksi tämä 20 minuutin tehokas treeni. Käyhän kokeilemassa! Jos haluat nostaa kunnolla sykettä ja sinulla on hyppynarut, käy kokeilemassa tämä 15 minuutin treeni!

2. Treenimotivaatiota liikevalinnoilla

Crossfit-treeni on saanut inspiraatiota painonnostosta. Eli työntö ja tempaus erilaisine harjoitusvariaatioineen ovat taustalla useisiin liikkeisiin. Miksi sitten näin? Koska ne ovat niin tehokkaita! Liikkeet ovat moninivelliikkeitä, jotka ovat raskaita, mutta niin tehokkaita, koska yhdellä liikkeellä vahvistat kehoa monipuolisesti! Olen aikaisemmin kirjoittanut moninivelliikkeistä, käyhän tutustumassa tarkemmin asiaan täältä. Eli, jos jaksat ottaa treeniin yhdenkin moninivelliikkeen ja tehdä sen hyvin, sinun ei tarvitse käyttää vastaavasti niin paljon aikaa salilla muuhun treeniin.

Painonnosto voi kuulostaa hurjalta tai hankalalta, mutta liikkeistä on erilaisia variaatiota tavallisille kuntoilijoille. Punnerrus tangolla seisten tai vauhtipunnerrus on yksi esimerkki hyvästä ja tehokkaasta liikkeestä, joka kuuluu myös painnonnostajien harjoitusvalikoimaan. Hyvä esimerkki on myös Thruster, joka on erittäin tehokas koko kehoa rasittava liike, jossa yhdistyy syväkyykky ja vauhtipunnerrus. Välineinä voi käyttää alkuun vaikka keppiä ja siirtyä vähitellen käsipainoihin tai levytankoon. Kun teet hyvän määrän Thrustereita harjoituksessa, olet kuormittanut reisiä, pakaroita, keskivartaloa sekä yläkropan lihaksia. Tehokasta siis!

Käytttäen vaihtelevasti erilaisia välineillä saa nostettua treenimotivaatiota. Itse tykkään vaihdella välineitä ja ainakin omaa treenimotivaatiota se kohottaa. Jos olen salilla, käytän mielelläni levytankoja, käsipainoja, leuanvetotankoa tai erilaisia raskaita palloja. Teen liikkeet myös usein seisten, koska se laittaa koko kehon työhön ja lisää näin tehokkuutta. Kotikuntoilussa ei aina näitä välineitä ole, mutta esimerkiksi kahvakuula on tehokas väline, jolla voi rasittaa kehoa monipuolisesti. Tässä yksi treenimalli, jossa käytetään kahvakuulaa.

Treenimotivaatiota tehokkuuden ja hauskuuden kautta

Tekemisen meininki on tärkeä tekijä treenimotivaation ylläpidossa. Mennään salille ja tehdään harjoitus tehokkaasti ja ajatuksella. Ei mennä sinne lorvimaan tai muuten vain aikaa tappamaan:) Kun treeni on ollut tehokas, mutta riittävän lyhyt, jää siitä hyvä mieli. Tehokkaat treenit pitävät aineenvaihduntaa yllä vielä tunteja harjoituksen jälkeen, eli kaloreita palaa. Muuttunut ulkoinen olemus on myös erittäin hyvä treenimotivaatiota ylläpitävä tekijä!

Toivottavasti sait tästä jotain uutta kokeiltavaksi seuraavaan treeniisi. Motivaatio on yksilöllistä, mutta samat tekijät vaikuttavat useimpiin meihin. Jätin tästä mainitsematta monta tärkeää seikkaa. Olen kirjoittanut yleisesti motivaatiosta laajemmin esimerkiksi tässä artikkelissa.

Lähde toteuttamaan harjoitusta niin, että se on mukava, riittävän tehokas, mutta erityisesti itsesi näköinen!

treenimotivaatiota sinulle 🙂

Carita

PS. Jos haluat tarkastella omaa motivaation tasoasi tai tarvitset lisää vahvistusta motivaation ylläpitoon, kirjaudu ilmaiseen valmennukseen tästä alta! Käytä koodia: ilmainen2024

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit