Nainen kiireen keskellä

Hallitse stressiä

Stressin oireet voivat olla moninaisia. Pitkään jatkuneisiin oireisiin tottuu herkästi. Stressi voi aiheuttaa univaikeuksia, iho-ongelmia, kohonnutta verenpainetta, vatsaoireita, muistin pätkimistä tai kipujen pahentumista. Hallitse stressiä pienillä päivittäisillä teoilla.

Herkästi lähdetään korjaamaan stressin oiretta, paneutumatta juurisyyhyn. Tyypillinen esimerkki on unilääkkeiden käyttö. Lääkkeille on oma paikkansa, mutta stressin hoidossa se on vain ensiapua. Sammutetaan tulipalo, mutta tuli voi jäädä kytemään. On paljon vaikeampi ottaa työn alle juurisyyn hoito ja siihen tarttuminen. Stressin syystä riippuen se voi vaatia jopa isoja muutoksia elämään.

Samalla kun paneudutaan stressin juurisyyhyn ja sen hallintaan, voi kehoa auttaa prosessin aikana rauhoittumaan. Keho ja mieli ovat tiiviissä yhteistyössä. Yllä mainittujen oireiden kautta keho viestittää vahingollisesta tilasta, joka voi pahimmillaan ja pitkään jatkuessa aiheuttaa esimerkiksi sydän- ja verenkierron häiriöitä.

Kuten keho viestittää ylikierroksista, voi sitä myös “huijata” toisin päin. Antamalla viestejä kehon rauhoittumisesta, myös mielikin rauhoittuu. Tässä muutama vinkki, joiden olen itse kokenut toimivan.

  • Jokin mekaaninen (mukava) tekeminen, joka ei vaadi aivotyöskentelyä. Huomaan itse stressaavassa tilanteessa hakeutuvani automaattisesti johonkin helppoon työskentelyyn, jotta voin heittää aivot narikkaan. Puutarhanhoito on erityisen hyvä valinta, mutta myös tiskikoneen tyhjennys tai vaatteiden silitys voisi toimia.
  • Hermoston rauhoittamiseen on kehitetty erilaisia menetelmiä, kuten meditaatio, jooga tai mindfulness. Kaikkein yksinkertaisin menetelmä on hengitysharjoitus. Pysähdy hetkeen: Älä ajattele muuta kuin hengitystä-hengitä syvään sisään ja vielä pidemmin ulos. Toista niin monta kertaa, kuin voit sen tehdä ilman, että ajatukset lähtevät laukkaan. Tiedän, että voi olla vaikeaa hallita ajatusten lentoa, mutta vain harjoittelemalla edistyy.
  • Liikunta saa hyvän olon hormonit liikkeelle. Tärkeää on valita itselle mieluisa tapa liikkua. Nyt ei lähdetä kellon kanssa eikä huippusuoritusta hakemaaan, vaan nautiskelemaan. Luonto ja ulkoilmassa tapahtuva liikunta on kaikkein tehokkain valinta. On myös tärkeää, että oman ajan käytöstä ei tule huono oma tunto. Muista, että oma jaksaminen tukee myös lähipiirin jaksamista!
  • Pienet mikrotauot työskennellessä. Tämä koskee niin fyysisessä työssä tai työpöydän ääressä työskenteleviä. On hyvä keskeyttää tekeminen aina välillä, jotta keho ja mieli palautuvat. Se voi olla vaikka kissavideon katsominen.
Koiraystävien kanssa lenkkeily lumisessa luonnossa saa huolet unohtumaan.

Itselle parasta stressin poistoa on eläimet, luonto ja liikunta. Mielellään kaikki yhdessä.

Entä se juurisyyhyn paneutuminen. Mieti, onko joku jolle voisit jakaa huolta; ammattilainen tai läheinen. Joillekin asian konkretisoiminen kirjallisesti voi myös auttaa. Kun stressiä aiheuttavan asian kirjaa itselleen ylös, se tulee konkreettisemmaksi. Kun asia on kirjoitettu paperille/tiedostoon, voi ratkaisuun helpommin lähteä etsimään erilaisia vaihtoehtoja.

Stressaavan asian kirjaaminen vaikuttaa myös alitajunnan kautta. Erityisesti nukkumista se voi auttaa. Menetelmää kutsutaan myös huolipurkiksi. Kun stressaava ajatus on kirjattu ylös ja laitettu yöpöydän huolipurkkiin, voi yön nukkua rauhassa. Alitajunta tietää, että ei ole tarvetta pohtia tätä asiaa koko yötä, koska se on kirjattu ylös ja aamulla siihen voidaan paneutua.

Huolipurkki toimii myös yöllä herätessä. Jos heräät yöllä saman ajatuksen pyöriessä mielessä, voit kirjoittaa asian ylös ja tiedät, että aamulla pohdinta jatkuu. Yöllä ei asialle voi kuitenkaan tehdä mitään.

En voi olla ihailematta ja ylistämättä kehon toimintaa. On valitettavaa, että keho myös sopeutuu erilaisiin haitallisiin tilantesiin. Pitkään jatkunut stressi voi muuttaa kehon toimintoja. Erityisesti aivot voivat mukautua tilanteeseen.

Aivojen mantelitumake ja hippokampus voivat muuttua pitkään jatkuneen stressin vuoksi. Asiaa on esitetty selkeästi tässä tieteen kuvalehden artikkelissa. Aivojen mukautumisen johdosta tunne-elämän säätely ja keskittymiskyky voi heiketä ja myös muisti heikentyä. Pitkään jatkunut stressi on valitettavasti yksi muistisairauksien riskitekijä.

Lisää vinkkejä palautumiseen löytyy aikaisemmista artikkeleistani täältä. Jos stressi vaivaa, älä emmi tarttua härkää sarvista. Ota yksi keino kerrallaan kehon ja mielen rauhoittumiseen. Pystyt siihen kyllä!

Itse ajattelin tänään lähteä rauhoittumaan luontoon vuorille!

t. Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit