Miten löytää liikunnan ilo
Onko liikunnan ilo ainoastaan lasten etuoikeus vai voiko liikunnan ilon löytää vielä aikuisella iällä? Ehdottomasti voi! Jos tähän asti kaikki liikunta on tuntunut pakkopullalta tai epämieluisalta, ajatus voi olla kaukainen. Kaikkein tärkeintä on löytää itselle mieluisa tapa liikkua ja seuraavaksi järjestää olosuhteet siten, että siitä ei seuraa mitään negatiivista.
Viisi vinkkiä löytää liikunnan ilo
- Älä tee liikunnasta hankalaa tai ikävää. Aloita pienesti, mutta pidä kiinni päätöksestäsi. Aloita vaikka 10 minuutin kävelylenkistä, mutta tee se päivittäin tai edes joka toinen päivä. Sinä päätät! Vähitellen huomaat liikkumisen tuovan energiaa arkeen ja et halua enää luopua siitä. Kävely on suurimmalle osalle sopiva ja helppo tapa liikkua. Varsinkin ulkoiluun yhdistettynä se tuo erityistä hyötyä myös mielelle.
2. Jos mahdollista, yhdistä jokin terveellinen ravitsemuksellinen muutos liikkumiseen. Terveellinen ruokavalio tuo energiaa ja antaa keholle sen tarvitsemia rakennusaineita. Tee vaikka siten, että lisäät väriä lautaselle kasvisten muodossa, tarkistat ruokailun rytmiä tai ruokalautasmallin toteutumista. Ota kuitenkin yksi asia kerrallaan työn alle. Ruokailuun liittyviä vinkkejä olen jakanut aikaisemmin, esimerkiksi vinkkejä kasvisten lisäämiseksi tai hyvän ateriarytmin ylläpitoon.
3. Jos liikuntaa lisätään yhtäkkiä, eikä palautumiseen kiinnitetä huomiota, on innostuksen lopahtaminen aika selkeää. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän tarvitset palautumista. Keho kaipaa palautumista, mutta myös mieli kaipaa jotain muuta kuin suorittamista. Lue palautumisen vinkit aikaisemmasta kirjoituksestani. Tietenkään 10 minuutin kävelylenkki ei vielä rasita kehoa niin paljon, että ylikuormituksesta olisi vaaraa. Kohtuus, harkinta ja maalaisjärki siis tässäkin tärkeää 🙂
4. Liikkumisen tulisi vastata arvojasi. Pohdi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Mikä on estänyt omien tavoitteiden ja unelmien toteutumista?
- Mitä tekisit taikasauvalla, jolla voisit tehdä kaiken mahdolliseksi?
- Milloin, missä, miten ja kenen kanssa elämä on hyvää? Toisaalta, mikä on nykyisin sellaista, joka ei vastaa unelmia ja tavoitteita?
- Mitä unelmat ja tavoitteet ovat perheen, terveyden, työn, taloudellisen tilanteen, ihmissuhteiden ja esimerkiksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen osalta?
Vastaako nykyinen elämäsi arvojasi. Pystytkö liikkumaan itselle mieluisalla tavalla. Millaisia esteitä unelmalajin harrastamiselle on tällä hetkellä. Joskus liikuntalaji valitaan perusteilla, jotka eivät vastaa sisäistä halua. Aina toki ei pysty harrastamaan ihan sitä mitä eniten haluaisi, mutta pitämällä “kaikki ovet avoinna” voi löytyä jotakin muuta vastaavaa. Liikkumisen motivaatiosta olen kirjoittanut enemmän täällä.
5. Hae aktiivisesti itsellesi sopivaa lajia. Kokeile rohkeasti erilaisia lajeja. Pyydä vaikka ystävää mukaan kokeilemaan jotakin aivan uutta. Et voi tietää, ennenkuin olet kokeillut! Uuden ja erilaisen liikuntamuodon harrastaminen tuo sekä keholle, että mielelle uusia haasteita. Keho saattaa ilmoittaa uusista lihaksista, joista et tiennytkään. Myös mieli väsyy uuden harrastuksen tuomasta ajatustyöstä. Se voi näkyä vaikka parempana nukkumisena.
Näin säilytin itse liikunnan ilon ruuhkavuosina
Kirjoitin alussa liikunnan ilon löytymisen ja olosuhteiden järjestämisen yhteydestä. Tarkoitin tällä sitä, että joskus pitää tehdä työtä sen eteen, että pääsee liikkumaan aiheuttamatta kuitenkaan muuta harmia arjessa. Esimerkiksi tekemättömien töiden kasaantuminen voi lisätä stressiä, minkä vuoksi liikunta ei toimikaan palauttavana voimana.
Lapsen hoito ja liikkuminen yhdistyi minulla esimerkiksi siten, että sovin uimahalliin menosta yhdessä isäni kanssa. Hän sai viettää mukavaa aikaa yhdessä lapsenlapsen kanssa sillä aikaa kun minä uin. Olen myös kantanut vauvaani kantorepussa, jotta itse olen päässyt metsään lenkille. Tämä sopi myös hyvin vauvan rauhoitteluun.
Kun olin raskaana, hankin potkulaudan (kickbike). En tiedä, tottuiko lapseni vauhdin hurmaan jo silloin kohdussa. Ainakaan hän ei ole pelännyt vauhdikkaita lajeja myöhemminkään. Lapsen päivähoidosta haku yhdisti kätevästi rullaluistelun ja vaunujen työntämisen. Matka oli noin 7 km, siinä lapsi sai katsella nopeasti vaihtuvaa maisemaa tai vaikka ottaa lyhyet unoset.
Salilla treenaaminenkin on onnistunut, kun vauva on istunut sitterissä tyytyväisenä ihmetellen salilla puhkuvaa väkeä. Myöhemmin sitteri vaihtui kärryihin tai vilttiin, jota siirtelin paikasta toiseen. Vain mielikuvitus on rajana kun keksii keinoja liikkumiselle! Myös koirani on tottunut kulkemaan kaikkialla mukanani, esimerkiksi kajakin tai pyörän kyydissä. Se onkin sitten jo aivan toinen juttu 🙂
Itse koen suurta tyydytystä, kun joku löytää itselleen sopivan liikkumisen tavan. Olkoon se asiakkaani tai ystäväni. Nautin itse niin paljon liikkuessani ja tiedän sen hyvää tekevän vaikutuksen, että pystyn samaistumaan toisen ihmisen liikkumisen iloon.
Liikunnallinen elämäni verkkovalmennus on kohdennettu sinulle, joka et vielä ole löytänyt omaa tapaasi liikkua tai et ole löytänyt liikkumisen iloa. Lue alla olevasta linkistä lisää valmennuksesta. Valmennus alkaa aina, kun uusi ryhmä saadaan kokoon (min. 5 hlö.) Kerää vaikka ryhmä läheisistäsi, niin voitte tsempata toinen toistanne! Minuun voi olla helposti yhteydessä vaikka sähköpostitse.
Liikunnan iloa toivotellen,
Carita