Terveyshyötyjä kasviksista

Otatko sinäkin vitamiinit purkista ja ajattelet sen pitävän kehon solut ja kudokset kunnossa? Se voi olla ihan hyvä lisä, mutta ei tule unohtaa superfoodia, mitä saa ihan tavallisen syömisen yhteydessä. Nyt kesän ollessa parhaimmillaan on mitä mainion aika panostaa tuoreiden kasvisten käyttöön.

Mitä jos aloittaisit aamun kaurapuurolla, jossa on pähkinöitä, mustikoita, leseitä ja proteiiniosana vaikka soijajogurttia. Keho saa mm. välttämättömiä tärkeitä vitamiineja, joita se ei itse pysty muodostamaan.

Muistutettakoon, että kasvisten käytöllä on useita terveyshyötyjä. Kasvisten käyttö alentaa verenpainetta, se auttaa kolesteroliarvojen hallinnassa, parantaa vastustuskykyä, edistää suoliston toimintaa sekä ehkäisee monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta.

Ota siis kasvikset monipuolisesti käyttöön, jotta saat parhaan mahdollisen terveyshyödyn. Tässä vinkkinä muutamia vitamiinipitoisia kasviksia, joita voi syödä sellaisenaan tai niistä on helppo valmistaa aterioita vaikka mökillä tai maastossa.

Aamiaislautasella puuroa, pähkinöitä ja mustikoita.

Terveyshyötyjä kaurasta

Kauran tiedetään vaikuttavan erityisesti diabeetikoiden ja korkeasta kolesterolista kärsivien terveyteen. Se on oiva apu myös painonhallinnassa. Kaurassa on runsaasti tärkeitä ravinteita, kuten B1- ja E-vitamiinia, sinkkiä, seleeniä, kuparia, rautaa, magnesiumia ja mangaania.

Lautasellinen puuroa tai puoli desiä kaurahiutaleitä smoothiessa tai tuorepuurossa riittää vastaamaan terveyttä edistävää tarvetta.

Mustikka smoothie lasissa.

Terveyshyötyjä mustikasta

Mustikka on todellinen superfood. Sen sisältämien antosyaanien on todettu edistävän sydämen ja verisuonien terveyttä. On myös tutkittu niiden ehkäisevän syöpää, diabetesta ja kehon tulehduksia.

Mustikkaa on käytetty jo kauan silmäsairauksien ehkäisyssä. Jo sota-aikana mustikkaa käytettiin parantamaan hämäränäkökykyä. Mustikassa on myös vatsan ja suoliston toimintaa edistävää kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia ja kalsiumia.

Reilu desi mustikoita päivässä riittää edistämään terveyttä.

Terveyshyötyjä värikkäistä kasviksista

Aina hyvä valinta on tummanvihreät kasvikset, kuten pinaatti, nokkonen, vihreä papu, parsakaali ja herne. Mikä näistä maistuisi sulle?

Tummanvihreissä vihanneksissa on paljon A-, C- ja K-vitamiineja sekä foolihappoa. Nällä on merkitystä vastustuskyvylle, diabetesriskille ja yleisterveydelle. Foolihapon merkitys on myös huomattu sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.

Punaiset kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät paljon C-vitamiinia ja toimivat siten antioksidantteina. Nämä suojaavat kehoa hapettumiselta, joka altistaa sairauksille.

C-vitamiinilla on paljon hyviä vaikutuksia kehon toimintaan, kuten kollageenin tuotantoon. Kollageeni pitää kudokset joustavina ja uudistuvina. Erityisesti paprika ja tyrnimarja ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.

Punaisissa kasviksissa on lisäksi lykopeenia. Se on antioksidantti, joka ehkäisee tutkitusti syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia ja muistin heikkenemistä. Lykopeeni nopeuttaa myös ihon uusiutumista ja pitää siten ihon kimmoisana.

Parhaita lykopeenin lähteitä ovat tomaatti, ruusunmarja, vesimeloni ja verigreippi. Ruoanlaitossa kannattaa suosia tomaattimurskaa tai -sosetta, sillä kuumentaminen ja öljy tehostavat lykopeenin vaikutusta.

Punaisia kasviksia on hyvä syödä ainakin desi päivässä.

Hyvä muistisääntö on pitää lautanen mahdollisimman värikkäänä. Silloin ei tarvitse miettiä mitä vitamiineja mistäkin saa, vaan tietää annoksen varmasti sisältävän terveyttä edistäviä aineksia.

Jos kasvisten käyttö on ollut hankalaa, lue vinkit kasvisten lisäämiseksi täältä. Jos lähdet nollasta lisäämään kasvisten määrää lautasella, takaan, että huomaat ennen pitkää muutoksen olotilassa.

Viimeisimpien ravitsemussuositusten mukaan kasvisten käyttöä suositellaan yhä enemmän päivittäiseen ruokavalioon. Enää ei puoli kiloa riitä, vaan suosituksena pidetään vähintään 800 grammaa kasviksia päivässä.

Jos haluat lähteä panostamaan omaan terveyteen ravitsemuksellisin keinoin, tutustu 16 viikon valmennukseen, jossa muutos tehdään mahdolliseksi. Seuraava ryhmä aloittaa elokuussa, paikkoja on rajoitetusti. Tutustu valmennukseen täältä ja varaa oma paikkasi!

Toivottavasti innostuit kokeilemaan jotakin uutta kasvista ja otat sen jokapäiväiseen käyttöön!

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit