UNI – 4 hyvää syytä panostaa hyvään yöuneen!
Tuntuuko, että sinulla on energiatasot vähissä tai väsyttää jatkuvasti? Tiedät, että pitäisi panostaa hyvään uneen enemmän, mutta et saa aloitetta tehtyä…
Mikään muu eläinlaji, kuin ihminen, ei rajoita omaa nukkumistaan. Ihmisen unen tarve ei ole muuttunut evoluution myötä, mutta ihminen on luontaisesti vähentänyt nukkumistaan. Erikoista, että keksimme mitä erilaisimpia syitä valvomiseen, vaikka toisaalta eihän mikään voita kunnon yöunia!
Valitettavan usein unta ei pidetä tärkeänä lenkkinä omassa hyvinvoinnissa. Kuvitellaan, että se on seikka, jonka panostamisesta voidaan tinkiä. Listasin 4 syytä, miksi uneen kannattaisi sijoittaa aikaa ja panoksia. Lopussa lisäksi 4 käytännön vinkkiä, joita noudattamalla voit löytää tien makeaan uneen.
Tiesitkö muuten, että jotkut muuttolinnut voivat lepuuttaa toista aivopuoliskoa pitkällä valtameren ylityksellä. Olisipa ihmisilläkin tämä taito!
1. Uni puhdistaa aivot kuonasta
Käythän pesullakin päivittäin, miksi siis et huuhtelisi myös aivot. Vain unen aikana solujen välitilat pääsevät huuhtoutumaan päivän aikana kertyneestä kuonasta. Aivojen sisälle ei näe, mutta jos näkisit, varmaan myös antaisit aivo-selkäydinnesteelle mahdollisuuden huuhdella ne!
2. Pienet soluvauriot korjautuvat
Syvimmän unen aikana pienet soluvauriot korjautuvat ja hermosolujen väliset kytkennät vahvistuvat. Vähäisten unien jälkeen on hermostunut olo ja muistihäiriöt lisääntyvät. Tuttua? Kun nukut hyvin, voit korjata näitä pieniä vaurioita. Muistaminenkin parantuu hyvin nukutun yön ansiosta!
3. Unettomuus voi lihottaa
Ruokahalun säätelyyn vaikuttavat hormonit eivät toimi normaalisti, jos keho ei pääse palautumaan. Tämä lisää luontaista mielitekoa rasvaiseen ja hiilihydraattipitoiseen ruokaan. Näin altistutaan lihomiselle. Nuku hyvin, vältyt paremmin lihomiselta!
4. Unettomuus lisää infektioriskiä
Univaje vaikuttaa tiettyjen geenien toimintaan, jotka puolestaan vaikuttavat immuunipuolustukseen eli elimistön vastustuskykyyn. Näillä tulehdussairauksilla on puolestaan todettu olevan yhteys sairastumiseen sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Eli nukkumalla vältät flunssat ja jopa kansantaudit!
Mikään muu eläinlaji, kuin ihminen, ei rajoita omaa nukkumistaan. Ihmisen unen tarve ei ole muuttunut evoluution myötä, mutta ihminen on luontaisesti vähentänyt nukkumistaan. Erikoista, että keksimme mitä erilaisimpia syitä valvomiseen, vaikka toisaalta eihän mikään voita kunnon yöunia!
4 Keinoa parantaa yöunta
Mitä jos ihan oikeasti tekisit jotain paremman yöunen vuoksi. Ota haaste vastaan ja kokeile vaikka viikko!
1. Unirytmi
Ihminen tarvitsee rutiineja, myös nukkumaan liittyen. Kun viikoittainen ja päivittäinen rytmi on mahdollisimman tasainen, onnistuu nukkuminenkin paremmin. Eli arki ja viikonloppu tulisi olla mahdollisimman samanlaista. Tässä kohtaa kuulen usein selityksen, että viikonloppuna on niin ihana nukkua pidempään! Entä, jos muutos tehtäisiinkin arkeen… eli mentäisiin arkena aikaisemmin nukkumaan, jotta viikonloppuna jaksaisi herätä aikaisemmin??
On tärkeää pyhittää sänky nukkumiseen. Kaikki ylimääräinen sängyssä puuhastelu heikentää niin sanottua sänky-uni- assosiaatiota. Tarkoitan nyt siis sängyssä nukkumisen yrittämistä, nettiselailua tmv. Eli, ylös sängystä, ellei uni tule 15-30 minuutissa!!
Muista: Joka päivä sama nukkumaanmenoaika!
2. Unen huolto
Unta voi parantaa päivän aikaisilla tekemisillä. Päivään tulee kuulua riittävästi mielekästä tekemistä, mutta myös toisaalta riittävästi taukoja ja hetkiä palautumiselle.
Oleellinen tekijä nukkumiselle on myös olosuhteet makuuhuoneessa. Huone on hyvä karsia kaikesta turhasta ärsykkeestä ja pölyä keräävästä tavarasta. Tietenkin myös sänky, sopiva lämpötila (18-20 C) ja petivaatteet ovat oleellinen osa hyvää unihygieniaa. Ja muista tuulettaa huone ennen nukkumaan menoa!
Muista: Raikas makuuhuone!
3. Elämäntavat
Tuttua, mutta miksi niin vaikeaa:) Terveellinen ravitsemus, joka voi tarkoittaa esimerkiksi kevyttä iltapalaa ilman runsasta rasvaa tai hiilihydraattien määrää.
Sopiva annos liikuntaa; ei liikaa, mutta ei liian vähänkään. Myös liikunnan suorittamisen ajankohdalla on väliä. Raskas liikunta on hyvä suorittaa iltapäivän aikana. Toisaalta kevyt kävelylenkki ennen nukkumaanmenoa parantaa unensaantia.
Tupakan ja alkoholin välttäminen ovat tietenkin ihan tuttua juttua. Nämähän ovat niitä, mitä jo 80-luvulla koulussa tuputettiin. Suosittelen kokeilemaan, hyödyt varmasti voittaa haitat!
4. Tietoisuustaidot
Tietoisuus ympäristöstä ja omasta kehosta auttaa ymmärtämään itseä ja omaa käytöstä paremmin. Kaiken kiireen keskellä on hyvä pysähtyä välillä vain olemaan, ei ole pakko suorittaa koko ajan. Myös omien ajatusten tietoisuus voi auttaa parempaan unen laatuun.
Yritä selvittää mieltä vaivaavat asiat päivän aikana. Jos turhat murheet tai pohtimiset vaivaavat mieltä illalla, ota kynä ja paperia ja kirjoita nämä asiat ylös. Näin annat alitajunnalle mahdollisuuden päästää ajatuksesta irti. Kirjoittamalla tiedät, että mieltä vaivaava asia ei jää tähän, vaan siihen palataan myöhemmin. Silloin, kun on sen aika.
Muista: Ota huolipurkki kokeiluun!
Jos siis sinun tulee olla parhaimmillasi seuraavana päivänä, varmista, että pystyt takaamaan riittävän pitkän ja levollisen yöunen. Ja erityisesti pitkällä tähtäimellä, jos haluat elää pitkään ja pysyä terveenä, kannattaa panostaa hyvään nukkumiseen!
Tee kuten muutkin eläimet, anna unelle sille kuuluva arvo!
Jos koet, että tarvitset tukea omaan palautumiseen, lue lisää VAHVA yksilövalmennuksesta täältä.
Carita