7 keinoa ylläpitää liikuntamotivaatiota

Syksy on tullut ja se liitetään usein uuden alkuun. Monet liikunnalliset harrastukset alkavat syksyllä, mutta liikuntamotivaatio kariutuu valitettavan usein ensi-innostuksen jälkeen. Kuntosaleilla syksyn ruuhkan jälkeen alkaakin marraskuussa olemaan jo tilaa liikkua 🙁 Miten jotkut kuitenkin pysyvät motivoituneina ympäri vuoden?

Syksy ja vuoden alku ovat tyypillisiä “uuden alun” -aikoja. Silloin unohdetaan menneet ja aloitetaan raivokas painonpudotus tai kuntokuuri. Mitä jos pidettäisiinkin pieni tuli yllä ympäri vuoden:)

Vinkit liikuntamotivaation ylläpitoon

Annan tässä omia hyväksi koettuja vinkkejä jatkuvan tulen ylläpitoon. Liikuntamotivaation ylläpito ei ole mitään rakettitiedettä, lähinnä siinä huijataan ihmisen luonnollista hengissä pysymisen keinoa, eli pyrkimystä välttää liiallista rasittumista. Jotkut kutsuvat sitä myös laiskuudeksi.

  1. Tee liikkumisesta helppoa. Älä lähde tavoittelemaan sellaista, mikä ei kerta kaikkiaan sovi sinun arkeesi juuri tällä hetkellä. Kävit ehkä nuorena 5 kertaa viikossa lenkillä, mutta ruuhkavuosina se ei välttämättä onnistu. Mieti sen sijaan omaan arkeen sopivat keinot. Mihin vuorokauden aikaan liikunta sopisi sinulle parhaiten? Onko jokin tietty päivä sinulle sopivin? Saisitko arkeen apua jonain tiettynä päivänä niin, että saisit aikaa itselle? Tai voisiko liikuntaa olla päivän mittaan useammassa pienessä erässä tapahtuvaa portaiden käyttöä, kävellen liikkumista tms.
  2. Kun nyt tiedät milloin liikut, tee siitä rutiini. Tee niin hyvät ennakkovalmistelut, ettei sinun tarvitse arpoa teon hetkellä tekemistä. Jos olet esimerkiksi päättänyt kulkea töihin pyörällä joka maanantai, laita sunnuntaina sään mukaiset varusteet valmiiksi. Tai jos olit päättänyt käydä jumpalla työpäivän päätteeksi, pakkaa kassi valmiiksi ja mieti sopivat eväät ja välipala työpäivän energian turvaamiseksi.
  3. Tee konkreettinen suunnitelma. Aikatauluta liikkuminen ja pidä seurantaa tekemisestäsi. Kannattaa myös pitää päiväkirjaa hyvän olon tunteista treenin jälkeen. Tämä pitää myöhemmin liikuntamotivaatiota yllä.
  4. Muista pitää tekeminen mielekkäänä. Kuuntele avoimin mielin, mitä muut tekevät ja kokeile rohkeasti uusia lajeja. Uuden oppiminen tuo onnistumisen kokemuksia ja sitä kautta pitää liikuntamotivaatiota yllä.
  5. Yhdistä liikunta ystävien tapaamiseen. Hae inspiraatiota sosiaalisesta mediasta tai tukea lähimmäisiltä. Me ihmiset olemme sosiaalisia, hakeudu muiden samasta lajista kiinnostuneiden pariin. Ystävän tapaaminen kävelylenkin merkeissä kahvittelun sijaan on kuin kaksi kärpästä yhdellä kertaa 🙂
  6. Anna itsellesi positiivista palautetta hyvin tehdyistä suorituksista. Palkitse itsesi pitkään tehdystä työstä. Esimerkiksi uudet treenihousut toimivat palkintona, mutta myös motivoivat käymään salilla. Anna sellaista palautetta itsellesi, kuin antaisit parhaalle ystävällesi. Ethän moiti ystävää, älä myös itseäsi.
  7. Pidä mielessä tavoite ja syy, miksi liikut. Jokaisella on toisinaan motivaation puutetta. Liikkeelle lähtö on usein hankalinta, kuitenkin suorituksen jälkeen on sopivasti endorfiinia ja sitä kautta hyvä olo. Tavoite voi olla esimerkiksi terveyden ylläpito, energinen olo, painonhallinta tai mielen virkeys. Pääasia, että tiedostat oman tavoitteesi.
Vatsarutistuksia ulkoliikuntapaikalla.

Nautitaan Suomen syksyn hyvistä puolista ja pidetään itsemme liikkeessä,

Carita

ps. Niin, jos kuitenkin koet tarvitsevan tukea liikuntamotivaation ylläpitoon, ole rohkeasti yhteydessä. Aloita vaikka varaamalla ilmainen keskustelu, katsotaan voinko olla avuksi 🙂

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit