Vahvasisko.

Miksi elämäntapamuutos lopahtaa

Vuodenvaihde on yksi suosituimpia aikoja aloittaa elämäntapamuutos, eli remontti terveellisten elintapojen muokkaamiseksi paremman hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Valitettavasti suurin osa muutoksista ei jää pysyviksi. Syy voi olla se, että on lähdetty oikaisemaan. Halutaan nopeaa muutosta, eikä haluta tai osata tarttua juurisyyhyn, joka ongelmia on kasannut.

On paikallaan, että ruokavalio tarkistetaan. Samoin liikunnan ja aktiivisuuden määrä on hyvä tarkistaa. Elämäntapamuutos ei valitettavasti jää pysyväksi pelkästään näillä muutoksilla. Jos noudatetaan valmista tiukkaa ruokavaliota ja käydään urheilemassa armottomasti rääkäten, tulee toki tuloksia, mutta ne eivät jää pysyviksi. Kukaan ei jaksa eikä halua kiusata itseään muutamia viikkoja tai muutamia kuukausia enempää. Lopun elämän elämäntapamuutos vaatii kärsivällisyyttä odottaa tuloksia.

Elämäntapamuutoksen kompastuskivet

Stressi on yksi elämäntapamuutoksen vahvasta taustavaikuttajasta. Stressihormonin lisääntyminen lisää vyötärölihavuutta. Jos siis elämäntapamuutos aiheuttaa lisää stressiä, ollaan väärällä tiellä. Ota siis elämäntapamuutos riittävän rennosti ja riittävän pienin askelin. Anna itsellesi anteeksi, jos kaikki päivät eivät mene suunnitelman mukaan.

Huono uni liittyy usein läheisesti stressiin. Unen laatuun on toki muitakin vaikuttajia. Panostamalla riittävään määrään unta, sekä hyviin rentoutumiskeinoihin ennen nukkumaan menoa, voit parantaa palautumistasi. Lue lisää unen tervehdyttävistä vaikutuksista täältä.

Totutut ajatusmallit voivat huomaamatta olla muutoksen esteenä. Voidaan ottaa totuttu laihdutuskikka käyttöön, jotta saadaan muutama häiritsevä kilo karistettua. Vaikka tiedetään, että keino ei ole johtanut aikaisemminkaan pysyvään muutokseen, ei olla kuitenkaan valmiita pohtimaan juurisyytä elämäntapamuutoksen epäonnistumiselle. Koska se vaatii enemmän!

Voidaan toistella totuttua kaavaa; suvussa kaikilla on ollut korkeat kolesteroliarvot tai en ole ennenkään onnistunut pitämään liikuntainnostusta yllä. Tarvitaan usein ulkopuolinen herättäjä, se voi olla toinen henkilö, mittaus tai jokin muu riittävän herättävä tekijä.

Vinkit elämäntapamuutokseen

Monipuolinen ruokavalio on kaiken edellytys. Pienin muutoksin yksi kerrallaan, onnistut pysymään päätöksessäsi paremmin kuin heivaamalla vanhan mallin kerralla roskiin. Tämä ei ole nopea muutos, mutta pitkällä tähtäimellä tuo pysyviä tuloksia. Kun syöt monipuolisesti, ruokit kehoa sen tarvitsemilla ravintoaineilla ja autat sitä haasteissa stressiä, väsymystä ja muita arjen haasteita vastaan. Painonpudotuksesta ilman nälkää olen kirjoittanut aikaisemmin täällä.

Etsi oma tapasi liikkua! Pyrin aina omien valmennettavien kanssa hakemaan jokaista henkilökohtaisesti kiinnostavan tavan liikkua. Liian usein lähdetään salille tai juoksemaan sen vuoksi, että ystävä tai “kaikki muut” tekevät niin. Rohkaisen aina tutkimaan oman alueen tai kaupungin tarjontaa. Usein sieltä löytyy jotain sellaista, josta ei edes ollut tietoinen. Olen aikaisemmin kirjoittanut laajemmin liikuntamotivaatiosta. On niin upeaa, kun joku löytää sen oman tavan liikkua! Tämän jälkeen ei tarvitse enää houkutella liikkumaan, sisäinen motivaatio on löytynyt!

Asennemuutos kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta tuo pysyvän elämäntapamuutoksen. Ei lähdetä hakemaan pikavoittoja, vaan etsimään sitä omaa kipupistettä kohti unelmien elämäntapamuutosta. Tavoite on asetettava riittävän kauaksi. Usein tavoite vuoden päähän on realistinen.

Jos kaipaat tukea ja uusia vinkkejä kohti oman elämäsi muutosta, ole yhteydessä varaamalla ilmainen keskustelu tästä alta! Toistaiseksi löytyy vapaita valmennuspaikkoja sekä henkilökohtaisen että ryhmävalmennuksen puitteissa 🙂

Vuorilla hymyilyttää.

Tsemppiä muutokseen,

Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit