Voiko palautumiseen panostamalla pudottaa painoa tai lisätä energisyyttä?

Tämä on se aika vuodesta, kun annetaan lupauksia. Usein lupaukset koskevat omaa terveyttä ja sen parantamista. Luvataan liikkua terveyttä edistävästi, luvataan syödä vähän terveellisemmin, vähennetään alkoholin käyttöä tai tupakointia. Entä jos lupaus olisikin panostus palautumiseen. Voisiko paremman palautumisen kautta vaikuttaa samalla näihin tekijöihin?

Mitä parempi palautuminen vaatisi itseltä?

Hyvä palautuminen vaikuttaa energiatasapainoon siten, että jaksaa tehdä itselle merkityksellisiä asioita. Palautumiseen panostaminen voisi merkitä unirytmin tarkistamista ja hyvään uneen panostamista. Ei ainoastaan tuntimääräistä nukkumista, vaan panostamista illan rauhoittamiseen, hyvään unihygieniaan ja ehkä jopa sängyssä vietetyn ajan rajoittamiseen.

Hyvä uni ja palautuminen voisi tarkoittaa myös pureutumista mieltä vaivaaviin seikkoihin. Mistä mahdollinen stressi johtuu; työstä vai liiasta tekemisestä. Suorituskeskeisyys tai liian paljon “mukavia juttuja” voi aiheuttaa elimistölle turhaa kuormitusta. Kun keho on koko ajan ylikierroksilla, ei parasympaattinen hermosto pääse tehtäväänsä, eli toimimaan jarruna kaiken kiireen ja tekemisen suhteen. Keho voi olla ylikierroksilla myös sosiaalisista syistä, jos vietetään liian paljon aikaa ilmapiirissä, josta ei itse nauti.

Palautumista liikunnan tai ravitsemuksen avulla

Parempaan palautumiseen panostaminen voisi onnistua elintapoja muokkaamalla. Syömällä enemmän kasviksia, vähentämällä alkoholin käyttöä tai liikkumalla riittävästi. Kuormitus tulee muistaa pitää kuitenkin tasapainossa. Liikunta muuttuu joskus kuormittavaksi, mikäli palauttavia päiviä ei pidetä.

Hyvä ravitsemus tukee palautumista, mutta ravitsemuksen suhteen voidaan olla itselle myös liian vaativia. Jos ruokavalio on tarpeettoman tiukka, se voi viedä sekä fyysisiä, että henkisiä voimavaroja. Jos jatkuvasti pitää kieltäytyä mieliteoista, ne vaivaavat enemmän ja enemmän mieltä. Tavoitteeseen pääsee paremmin tasapainottamalla syömisen rytmiä ja olemalla toisinaan myös armollinen itselle.

Palautumisen vaikutus elimistössä

Palautuminen vaikuttaa elimistössä monella tapaa, vaikka kaiken takana onkin parasympaattisen hermoston toiminta. Parasympaattinen hermosto palauttaa kehon tasapainon esimerkiksi adrenaliiiniryöpystä. Syke laskee, hengitys tasaantuu ja vähemmän elintärkeisiin toimintoihin voidaan taas panostaa, kuten ruuansulatukseen. Stressitilassahan usein suoliston toiminta on lamaantunut, se kun ei ole kehon elintärkeitä toimintoja.

Palautuminen näyttäytyy kehossa myös nestetasapainon, hermoston ja lihaksiston toiminnassa. Välillisiä vaikutuksia voi olla myös esimerkiksi kivut tai iho-ongelmat.

Parhaimpia huonon palautumisen mittareita on yöuni, mutta on tärkeää oppia pysähtyä kuuntelemaan omaa kehoa ja sen viestejä. Keho tarvitsee palautumista myös päivän aikana. Jos palautumista ei tapahdu koko työpäivän aikana ja työn jälkeen tehdään raskas liikuntasuoritus, voi olla, että yön aikainen palautuminen alkaa vasta tunteja nukahtamisen jälkeen, koska elimistö on ylikierroksilla. Näin ollen palautumista tapahtuu vain osan nukutusta ajasta.

Myös aivot tarvitsevat palautumista. Nukkuessa ja hyvässä palautumisen tilassa aivojen nesteet huuhtoutuvat kuonasta, antaen näin tilaa uusille hermoyhteyksille. On jopa löydetty yhteisiä tekijöitä muistisairauksien ja huonon aivojen huuhtoutumisen yhteydestä!

Palautumisen vaatimus

Parempi palautuminen antaa energiaa. Kun panostaa oikeanlaiseen liikuntaan, se palkitsee itse itsensä. Kuntoilijat palautuvat tutkimusten mukaan paremmin kuin huonokuntoiset. Toki palautumiseen vaikuttaa itsestä riippumattomat tekijät, kuten perintötekijät, mutta elintavat ja kuormituksen tasapaino sekä kehoa ruokkiva ravinto ovat oleellisia seikkoja. Unohtamatta sosiaalisia tekijöitä tai stressin välttämistä.

Olisiko nyt aika panostaa palautumisen optimointiin liikunnan, ravitsemuksen, unen ja levon keinoin? Eli lupaus tulevalle vuodelle ei olisikaan rääkkitreeni, uusi kituuttava ruokavalio, vaan kehoa kuunteleva ja tasapainoista hyvinvointia hakeva vuosi 2024.

Menestystä vuoteen 2024, mitä ne toiveet sitten ovatkin!

Carita

ps. Tiedän itse, että oman kehon viestien lukeminen voi olla vaikeaa tai ne haluaisi vain ohittaa suorittamisen ja kaiken kivan tekemisen vuoksi. Olen kuitenkin oppinut lukemaan viestejä Firstbeat-hyvinvointi-mittarin avulla. Jos tarvitset apua kehosi viestien tulkitsemiseen, ole yhteydessä! Sekä VAHVA-henkilökohtaisessa, että ryhmä-valmennuksissa käytän analyysin ja hyvinvoinnin tilan selvittämiseen tätä menetelmää.

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit