sukset pystyssä jäällä

Stressinhallinnan viisi vinkkiä

Kiireen tunne koko ajan ja olo on riittämätön. Hengitys on pinnallista ja ei pysty olemaan aloillaan. Kuulostaako tutulta? Myös liiallinen positiivinen työn imu voi muuttua haitalliseksi, jos sitä kestää yhtäjaksoisesti liian kauan. Stressinhallintaan on kuitenkin keinonsa.

Jos olisit akku, ymmärtäisit varmaan paremmin latauksen merkityksen. Samalla periaatteella toimii kehomme. Sekin tarvitsee välillä latausta.

Järjestelmämme aktivoituu stressissä, eli silloin kun pitää suoriutua hyvin. Esimerkiksi kun pitää juosta petoa karkuun, tai pitää luento tuhansien ihmisten edessä. Sympaattinen hermosto aktivoituu, jotta pystymme parhaimpaamme. Jos tilanne jatkuu samanlaisena pitkään, tähän yliaktivaation tilaan voi turtua.

Palautumiseen tarvitsemme parasympaattisen hermoston aktivoitumista. Kun näin käy, kehomme tietää, että vaara on ohi. Voi rentoutua. Pitkään jatkunut stressi voi kuitenkin pitää sympaattista hermostoa aktivoituneena, eikä viestit toimi enää normaalisti. Silloin tarvitaan tietoista rentoutumisen harjoittelua.

Ennaltaehkäisy on helpompaa kuin korjaaminen tässäkin asiassa. Eli hyvä uni, ravitsemus ja sopiva määrä liikuntaa. Aikaisemmista kirjoituksista voit lukea palautumisesta tarkemmin ja lisäksi hyvän yöunen merkityksestä. Tässä kuitenkin muutama täsmävinkki näin pyhien kynnyksellä.

stressinhallinnan vinkkejä

1. Kylmä suihku tai avanto

Kylmä suihku, avantouinti, kasvojen upottaminen kylmään veteen 30 sekunniksi. Näillä keinoilla sympaattinen hermosto saa aktivaatiopiikin, jonka jälkeen on helpompi rentoutua. Menetelmä on yksi ns. TIPP-taidoista, joita on käytetty mm. ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. TIPP-taidoista voit lukea enemmän esimerkiksi TTT-verkkolehdestä.

2. Hengitysharjoitukset

Erilaisia hengitysharjoituksia on olemassa, mutta mielestäni yksi helpoimmin omaksuttavista on ajatus pidentää uloshengitystä sisäänhengitystä pidemmäksi. Laske esimerkiksi hitaasti neljään sisään hengittäen ja uloshengittäen laske kuuteen. Pidä uloshengityksessä huulet hieman raollaan. Tätä voit tehdä melkein missä ja milloin vain, kun kaipaat rauhoittumista.

3. Lempeys itseä kohtaan

Älä ole itsellesi liian ankara. Kohtele itseäsi kuten kohtelet parasta ystävääsi. Tuskin vaadit häneltäkään liikoja tai olet rankaisemassa pienistä rikkeistä. Tämä vaatii opettelua ja kykyä asettua “kärpäseksi kattoon”. Otahan seurantaan, kuinka kohtelet itseäsi!

4. Anna joutilaisuudelle tilaa

Huolehdithan, että kalenteri on välillä tyhjänä. Vaikka mukavia asioita on mukava tehdä, niistäkin voi tulla stressiä huomaamatta. On lupa olla välillä joutilas. Toki suomalaiset on kasvatettu hyvin pitkälle ahkeruuden ja tekemisen meininkiin, mutta lepoakin saa olla. Eikä sitä tarvitse aina ansaita! Toisaalta näiden joutilaisuuden hetkinä luovuus voi puhjeta kukkaan. Ei nimittäin kukkakaan käskemällä kuki!

Kävely metsässä.

5. Mene luontoon

Metsän ja luonnon terveysvaikutukset ovat tieteellisesti todistettuja. Onneksi luonnossa liikkumisesta onkin tullut tänä päivänä trendikästä. 
Jo vartin liikkuminen metsässä tai isossa puistossa auttaa laskemaan stressihormoneita! 

Metsässä sydämen syke sekä verenpaine laskee terveellisempään suuntaan, stressiperäinen lihasjännitys alkaa helpottamaan ja myös keskittymiskyky paranee. 

Metsä ja luonto on ihmiselle, erityisesti suomalaisille lajityypillinen ympäristö. Kaupungistumisen myötä esimerkiksi ihmisen suolistomikrobisto on köyhtynyt, mikä on lisännyt allergioita ja astmaa. Metsäily tekee siis hyvää myös vastustuskyvylle!

On arvioitu, että jos viettää kaupungin viheralueilla vähintään viisi tuntia kuukaudessa tai vierailee kaksi, kolme kertaa kuukaudessa kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla, henkinen hyvinvointi paranee merkittävästi! 

Kannattaa kokeilla! Aloita etsimällä lähin kansallispuisto tästä linkistä.

Minkä vinkin sinä voisit ottaa käyttöön?

VAHVA – valmennukset ovat kokonaisvaltaisia valmennuksia, joissa huomioidaan myös palautuminen osana elämäntapamuutosta. Lue lisää henkilökohtaisesta tai ryhmävalmennuksesta ja lähde rohkeasti mukaan!

rentouttavaa viikonloppua,

Carita

ILMAINEN valmennus elämäntapamuutoksen aloitukseen tästä alta! Käytä koodia: ilmainen2024

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit