Vapun kunniaksi proteiinipirtelö

Vuoden 2021 vappusää ei houkuttele ulos nauttimaan virvokkeita, vaikka kuvasta niin saattaisi päätelläkin. Lämpömittari niukasti plussan puolella ja 3m/s puhaltava länsituuli houkuttavat vain hyvin suojaisassa paikassa istumiseen.

Tylsyyttä ilmassa

Tänä vuonna meillä ei vappuviuhkat suhissu, eikä simaa tai tippaleipiä maisteltu. Vähän tylsyyttä ilmassa. Innostuin kuitenkin auringonsäteiden voimasta tekemään itselleni välipalaksi proteiinipirtelön pakkasen viimeisistä marjoista, eli puolukoista.

Terveysvaikutuksia

Pirtelöstä tuli yllättävän hyvää, vaikka sekoitus oli taas hyppysellinen sitä ja toinen tätä. Terveysvaikutukset ainakin taattua laatua. Mitä sanot näistä vaikutuksista?

Puolukka vaikuttaa veren sokeri-, kolesteroli- ja insuliinitasoihin sekä voi lieventää matala-asteista tulehdusta.

Banaani on sydämen ruokaa. Se voi parantaa yöunta sisältämänsä tryptofaanin vuoksi. Lisäksi siinä on kuitua, kaliumia, C- ja B6-vitamiinia.

Chian- siemenet ovat voimaruokaa. Sana Chia tulee Maya-intiaanien voimaa ilmaisevasta sanasta. Siemenet ovat monipuolinen terveysruoka, mutta mainittakoon sydänterveyttä edistävät Omega3-rasvahapot, kuten myös raudan ja antioksidanttien lähde. Antioksidantithan ovat yhdisteitä, jotka estävät solujen hapettumista, eli esimerkiksi hyvä keino stressin oireiden taltuttamiseen.

Kauraleseet toimivat liukenevan beetaglukaanin sekä kuidun lähteenä. Verisuonet ja suolisto tykkää. Kauran terveysvaikutuksia tulee myös kaurajuomasta sekä kaura-jogurttivalmisteesta. Näitähän voi verrata maitoon D-vitamiinin, kalsiumin sekä B12-vitamiinin lähteinä.

Vehnänalkiot lisäävät juoman kuitupitosuutta, mutta niistä saa myös tärkeitä E-ja B-vitamiineja, sekä rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja foolihappoa. Foolihappohan on erityisen tärkeä raskautta suunnitteleville tai alkuraskauden aikana sikiön hermoston kehittymisen kannalta.

Proteiinia vielä lisäksi kasviproteiinijauheesta, vaikka yllä mainituista tuotteistakin proteiinia kivasti tuleekin. Itsellä on tällä hetkellä käytössä Foodin vegesekoitus, jossa sekoitus herne-, riisi- sekä hamppuproteiinia.

Vappupirtelön resepti (kolme isoa annosta)

Kaikki määrät ovat noin määriä:)

3 dl puolukoita

pieni banaani

2 rkl kauraleseitä

2 rkl vehnänalkioita

1 rkl chia-siemeniä

3 kukkurallista rkl proteiinijauhetta

4-5 dl kaurajuomaa

3-4 dl kaurajogurttia (esim. Alpro)

Kaikki blenderiin! Jos haluat vilvoittavan juoman ja sinulla on hyvä blenderi, kannattaa käyttää jäisiä marjoja.

Nautitaan auringon säteistä!

Carita

PS. Jos haluat aloittaa vegaaniravitsemuksen turvallisesti ryhmässä, ilmoittaudu ryhmävalmennukseen.

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit