Miten saada parempi uni

Jos kärsit tilapäisestä uniongelmasta, nappaa tästä kolme vinkkiä miten saada parempi uni. Terveys ja hyvä uni kulkevat käsi kädessä. Unen aikana aivot konkreettisesti huuhtoutuvat haitallisesta kuonasta ja myös keho sekä mieli tarvitsevat palautumista päivän aikaisesta rasituksesta.

Unen tarve on hyvin yksilöllistä, tarve vaihtelee 6-9 tunnin välillä. Riittämätön yöuni on yhteydessä useisiin sairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen, muisti- ja sepelvaltimosairauksiin (Dudecim.) Pitkäaikainen unettomuus katsotaan olevan yksi kakkostyypin diabeteksen kehittymisen riskitekijöitä.

Hyvä uni huolehtii myös vastustuskyvystä, sokeri- ja kolesteroliaineenvaihdunnasta sekä tukee painonhallintaa. Mitä suurempi univelka, sitä selvemmin terveyshaitat ilmenevät.

Uniongelmien korjaaminen vaatii pitkäjänteistä ja rutiininomaista toimintaa, painonhallinan tavoin. Täytyy tehdä riittävän pitkään ja riittävä määrä harjoituksia tulosten saavuttamiseksi. Ei saa luovuttaa!

Näillä keinoilla parempi uni

  1. Tee nukkumisympäristöstä miellyttävä

    Katso makuuhuonettasi uusin silmin: Onko se nukkumista edistävä. Makuuhuoneessa ei pitäisi olla liikaa turhaa pölyä keräävää tavaraa tai esineistöä. Sen ei tulisi antaa liiaksi turhia virikkeitä, vaan sisältää mieluummin rauhoittavia elementtejä.

    Makuuhuoneen lämpötila tulisi olla 18-21 C. Onhan sinulla hyvä patja, tyyny sekä vuodenaikaan sopiva peite.

    Varmista, että saat makuuhuoneen mahdollisimman pimeäksi. Muista hyvä tuuletus ennen nukkumaan menoa.

    2. Rauhoita mieli

    Kierrosten laskemista suositellaan aloittamaan 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Ala rauhoittamaan kehoa nukkumaan, seuraa milloin väsymyksen merkit alkavat näkymään. Yleensä haukottelu on merkki sopivasta nukkumaan menon ajasta.

    Älä tee töitä tai lue edes sähköposteja enää ennen nukkumaan menoa. Itse pyrin laittamaan työkoneen kiinni silloin, kun työt päättyvät. On hyvä huomioida myös mitä viestejä saat puhelimen kautta.

    Totuta keho samantyyppiseen rutiiniin joka ilta. Tämä opettaa kehon ja mielen yhdistämään rutiinit nukkumaan menoon. Rutiini voi olla lämmin suihku, lukeminen, valojen himmentäminen; mitä vain rauhallista tekemistä.

    3. Tee illasta nukkumista tukeva

    Älä syö liian raskaasti enää illalla. Vältä rasvaisia ruokia ja suosi kevyitä ja kuitupitoisia aterioita, kuten puuroa tai mysliä.

    Liiallinen kahvin, kolajuomien ja teen juominen voi vaikeuttaa nukahtamista. 

    Alkoholia on suositeltavaa välttää erityisesti ennen nukkumaan menoa. ​Vaikka alkoholi rentouttaa ja helpottaa usein nukahtamista se kuitenkin pidentää nukahtamisviivettä!

    Pitkällä tähtäimellä liikunnalla on unta parantava vaikutus. Ei kuitenkaan suositella raskasta liikuntaa enää 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa.

      Ehkä kesälomaa on hartaasti odotettu, että se toisi parempia yöunia. Toisaalta, jos loma on suunniteltu täyteen tekemistä, ei se tue palautumista. Lisäksi yöttömän yön valvomiset voivat viedä nukkumisrytmin kokonaan pois raiteiltaan. Työhön palatessa keho ja mieli eivät olekaan palautuneet.

      Kirjoitin aikaisemmin millaisin keinoin keho viestittää huonosta palautumisesta. Lue artikkeli täältä, mikäli koet lisävinkit tarpeellisiksi. Unettomalle lukijalle lisää vinkkejä parempaan palautumiseen täältä.

      Hyvä nukkuminen ja yöuni ovat oleellinen osa edistää omaa hyvinvointia ja terveyttä. Ethän aliarvio nukkumisen merkitystä 🙂

      Carita

      Kerro kaverille:

      Samankaltaiset artikkelit