Onko vegaanius terveellistä?

Ruokasuosituksia muokataan säännöllisesti ravitsemustutkimuksen edistyessä. Uusimmissa ruokasuosituksissa huomioidaan myös maapallon hyvinvointi. Kasvis- ja vegaaniruokavaliota suositellaan, mutta vieläkin moni pohtii sen terveysvaikutuksia.

On ihan viisasta ottaa selville mahdolliset haittavaikutukset, jos lähtee toteuttamaan uutta ruokavaliota. Toki moni ei tule ajatelleeksi nykyisenkään ruokavalion mahdollisia haittoja.

Suurin muutos suosituksissa on punaisen lihan välttäminen ja palkokasvien (pavut, linssit, herneet) käytön lisääminen. Korkea eläinkunnan tuotteiden kulutus lisää riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin sekä moniin syöpiin.

vegaanisia proteiinin lähteitä.

Vegaani ja terveys

Hyvin koostettu vegaaninen ruokavalio edistää terveyttä. On totuttu ajattelemaan, että ihminen tarvitsee lihaa, maitotuotteita tai kananmunia. Vegaaniruokavalio ei sisällä mitään näistä, mutta tutkimukset osoittavat vegaanisen ruokavalion tukevan terveyttä ja hyvinvointia.

Vegaanin tulee huolehtia B-12 vitamiinin, jodin ja D-vitamiinin saannista. Kirjoitin laajemmin vegaanin vitamiinien saannista täällä. Niin vegaanin, kuin kenen tahansa, on tärkeää syödä monipuolisesti.

Vegaanit elävät yleensä muutoinkin terveellisesti, harrastavat liikuntaa suositusten mukaisesti ja käyttävät epäterveellisiä nautintoaineita muita vähemmän. Kun vegaani syö terveyslähtöisesti, sisältää ruokavalio paljon terveyttä edistäviä komponentteja, kuten kuituja, antioksidantteja ja foolihappoa.

Myös rasvan lähde on vegaaniruokavaliossa yleensä hyvää, pehmeää rasvaa. Näin haitallisen kolesterolin ja tyydyttyneen (kovan) rasvan saanti on vähäisempää.

Käytännön vinkkejä vegaaniksi ryhtyvälle

Aloita vähitellen, kukaan ei käske muuttua yhdessä yössä. Ota yksi asia kerrallaan haltuun tai aloita yhdellä vegaanipäivällä viikossa.

Tee aitoa ja oikeaa vegaaniruokaa. Netti on pullollaan mitä herkullisimpia vegaanireseptejä. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä, uusilla mausteilla ja uusilla raaka-aineilla. On hyvä opetella käyttämään proteiinin lähteenä papuja, linssejä ja muita vähän käsiteltyjä puhtaita ruoka-aineita. Kirjoitin aiemmin vegaanin proteiineistä täällä.

Katso erittäin kattava reseptitarjonta tästä Vegaanihaasteen sivustolta!

Pihvit ovat helppo lisuke mihin tahansa aterialle. Opettele tekemään vegaanisia pihvejä, katso suosittu reseptini täältä. Raskaan täyslihapihvin sulatus vaatii keholta huomattavasti enemmän kuin kasvispihvin sulatus. Sen huomaa myös aterian jälkeisenä energiatasona. Kasvispihvin jälkeen keho ei vaadi lepoa, kuten voi käydä pihvin jälkeen 🙂

Voit jatkossakin tehdä perheen suosikkiruokaa. Yleensä mahdollisen lihan voi korvata vegaanisilla vaihtoehdoilla. Kasvijuomilla voi korvata maidon, kermalle on olemassa korvaava kasvistuote, kananmunan voi useinkin jättää pois kokonaan ja proteiinin voi helpoimmillaan korvata puolivalmisteilla, kuten quornilla tai soijarouheella.

Ole joustava, kerro ravintolassa toiveistasi tai kyläillessä tarjoudu tuomaan osa ateriasta mukanasi. Näin edistät positiivista mielikuvaa aiheesta.

Haluaisitko ryhtyä vegaaniksi?

Tiedän kokemuksesta, että kasvisruoka parantaa hyvinvointia. Olen itse ollut noin 30 vuotta kasvissyöjä, josta myös pitkään vegaanina. Myös asiakkaideni kokemuksen perusteella tiedän ruokavalion tuomat hyödyt terveydessä.

Olen laatinut oppaan, johon vegaanisen ruokavalion perusasiat on koottu mahdollisimman helposti omaksuttavaan muotoon. Tiedän kuitenkin, että siirtyminen täysin vegaaniksi voi tuoda huolta terveyden puolesta. Siksi olenkin kehittämässä valmennusta, jossa olen tukemassa muutosta henkilökohtaisella tuella.

Jos sinua kiinnostaa vegaani ruokavalio, mutta pelottaa sen mahdolliset terveysriskit, laita mulle viestiä, niin keskustellaan olisitko sopiva pilotti-valmennukseeni.

carita@vahvasisko.com

Yksikin kasvispäivä viikossa vie terveyttä oikeaan suuntaan!

Laboratoriomittaus on selkeä keino selvittää onko ruokavalio riittävän monipuolinen. Nyt voit käyttää hyväksesi yhteistyökumppani Puhdin tarjoaman 10 % edun kaikkiin tutkimuksiin. Kasvissyöjän ja vegaanin tutkimuspakettiin pääset tutustumaan täältä. Käytä koodia: VAHVASISKO10

Tutustu Puhdin mittauspaketteihin täältä.

t. Carita

Kerro kaverille:

Samankaltaiset artikkelit